Starry Eyes

Kevin Kolsch, Dennis Widmyer (2014)

Klausztrofób-okkult-test horror. Egyfajta bűnös-élvezet revitalizálás. Na nem az annyira rossz, hogy már jó értelemben, hanem a gonoszságba, a gonoszba való beleélés miatti. Kár tagadni, mindig jó egy kis időre, még ha csak képzeletben is, beleélni magunkat a gonosz szerepébe. Okkult, sátánista filmek még csak-csak felbukkannak, sötét végkifejletűek se ritkák manapság, a metamorfózis is előfordul, igaz kevésbé gyakran és inkább a technológia/robotok fele orientálódik. Márha. Az összes így együtt viszont egyáltalán nem jellemző és nem kicsit zökkent ki a megszokott horrorok világából. Azért az utóbbi pár évben csak előfordulnak értő, gondolkodó filmkészítők, akik visszaadják a reményt, hogy készülhetnek még ma is igazán eredeti filmek. Gondolok itt olyasmikre, mint a Blue Ruin, a The Babadook vagy a Cheap Thrills.


Ezt a filmet mégiscsak félig-meddig sorolom ezek közé. Mégpedig azért, mert nem egy egyértelműen jól rendezett darab. Nem teljesedik ki a legvégére, pedig ígéretesen indul. Nem sokon múlik, csak pár apróságon. Például nem tiszta, hogy mi a végeredmény, hogy mivé válik a lelkét eladó, hosszú szenvedést átélő antihős. Kik a "segítői"? A szekta (vagy mi) tagjait mi vezérli? Vagy engem még zavart picit az időérzet furcsasága is. Hogyhogy nem találnak rá szenvedésében, mikor mindig ott lebzselnek a lakásban? A munkahelyén katasztrofális állapotban miért engedik dolgozni? Ilyen kis dolgok (van még), de elterelik a figyelmemet és megrogyasztják a szkeptikusság miatt gyenge lábakon álló beleélésemet. Lehet, hogy ismerve a sztorit érdemes lenne még egyszer megnézni, hátha jobban működik.
Érdemekből is van bőven. A valóságtól való elzárkózás, a klausztrofób elidegenedés, a haverok "csúfolása" jól működik. A hosszasan felépített brutális akció nagyon üt. A rideg, hatásos fényképezéstől, a zajos zenétől és az instant az agyba hatoló hangeffektektől feláll a szőr a hátamon. Szóval kétség nem fér hozzá, hogy érdemleges néznivaló, de én sajnos a földhözragadtságom miatt nem tudtam maradéktalanul élvezni.   6/10

Megjegyzések