Shampoo

Sampon
Hal Ashby (1975)

Akkor most mit is néztem én? Miről szól ez a film? Egy hedonista hippi nők közötti vergődéséről? Egy a céltalanságával a kor hangulatát megfogó összképről? A kaliforniai nagyváros elitjének furcsa, belterjes világáról? Az amorális életvitel táradalomba való beillesztésének lehetetlenségéről?

Egy kicsit mindegyikről, de összességében egyikről se olyan mélységben, hogy komoly mondanivalót tudjon átadni. Nekem legalábbis túl csapongó ehhez. Noha mindenképpen meg kell jegyezni, hogy van olyan egyedi, mai szemmel felettébb furcsa hangulata a filmnek, amivel eleinte elég nehéz megbirkózni. Simán elképzelhető, hogy újranézve sokkal jobb élményt tud nyújtani, de erre majd csak megközelítőleg a rendkívül sivár és unalmas nyugdíjas éveimben lesz lehetőségem (kb. 40 év múlva), úgyhogy addig kénytelen vagyok a meglevő tudásommal ítélkezni.


Ezt a különös hangulatot a legjobban az egyik kulcsjelenettel lehet felvázolni. Adott egy a kornak és a helynek megfelelően szabadelvű party, ahol összetalálkozik az idősebb, vagyonos fószer, a felesége, a szeretője és a fodrász, aki természetesen mindkét nővel kavar. Amit ők így négyen művelnek beszélgetés címszó alatt, az egyszerre nevetségesen siralmas és siralmasan nevetséges. A csúcspontja az, amikor az idősebb fószert játszó Jack Warden, zavarában az egyik nőhöz intézve kezdi el mondani, de a másikhoz fordulva fejezi be, hogy milyen jól néz ki. Sose fogom elfelejteni!

Persze vannak benne ezen kívül is emlékezetes jelenetek. Például ahogy a fodrász a hegyről nézi végig, amint a szeretője szakítás után visszamegy a másik palihoz vagy amikor az anya hazaérve rájön, hogy a lánya szexuális kapcsolatot létesített a fodrásszal (aki a szeretője) és ezt teljes természetességgel azzal reagálja le, hogy ráveti magát a fodrászra, lezavarandó egy gyors numerát. Ez utóbbit elég nehéz hova tenni, de én mondjuk nem is éltem a 60-as 70-es évek Kaliforniájában. Nem tudom felfogni és/vagy feldolgozni, hogy ebben a filmben az emberek milyen elvek szerint élnek. Akár ilyen volt, akár nem, igen érdekes nézni őket.   6/10

Megjegyzések