20th Century Women

20. századi nők
Mike Mills (2016)

Méltatlanul elsikkadt ez a film a bő mezőnyben. Lehetne csűrni-csavarni, de az igazság az, hogy valószínűleg túl okos és túl jó ahhoz, hogy sok ember megszeresse. Pedig meg kell becsülni, mert kifejezetten ritka példány.

Hogy mitől különleges? Hát attól, hogy érdekes emberekről szól. Nem szokványos, az általánosan elfogadott erkölcsök és elvek szerint élő emberekről, akik drámai/furcsa helyzetekbe kerülnek (lecsupaszítva a drámák java erről szól), hanem igazi egyéniségekről, akikre érdemes odafigyleni, hogy mit kezdenek az életükkel. Az ő életfelfogásukról, hogy miképpen reagálnak élethelyzetekre, hogy hogyan alakul folyamatosan a személyiségük. Magyarul róluk, a gondolkodó emberekről. Unlike a filmek java, itt ők vannak a központban. Persze tudom ám én, hogy ez egy fals összevetés a filmtörténelemből tetszőlegesen kiragadott, konvencionálisnak tekinthető drámával szemben, de másképp nehéz lenne megfogalmazni azt, hogy véleményem szerint ennek van értelme, hogy így érdemes filmes nyelven beszélni emberekről és az életükről.


Ha vannak is a hagyományos értelemben vett dramaturgiai elemek vagy filmes eszközök/csalások benne, teljesen beleolvadtak a történetbe. Minden egyes karakter egy egyéniség, mélységük van és nem kizárólag a történet előrehaladását szolgálja a jelenlétük. Egymásra figyelnek, emberként reagálnak az eseményekre, látszik, hogy forog az agyuk, szinte élnek. Örvendetes, hogy semmilyen politika által felzabált kifejezés alá sem lehet besorolni, mert ugyanúgy megjelennek benne hippi, feminista, konzervatív és liberális gondolatok is. Modernnek, haladó szellemiségűnek, felvilágosultnak lehetne jellemezni. Ennek megfelelően a történet lezártával nemigen lyukad ki sehová, csupán az életfelfogást közvetíti, a megismerést, a tapasztalatszerzést és az elfogadást dicsőíti. Mindeközben vicces, kalandos, kerek történetet tálal, nagyon erős hangulattal, nem mellesleg tele remek zenével és szimpatikus szereplőkkel.

Két útkereső, de alapvetően jó meglátásokkal operáló és összességében is igen jól működő film után (Thumbsucker, The Beginners), Mike Mills egy 21. századi etalont tett le az asztalra. Rendezői és írói munkája is tanítani való, szóval ne hagyjuk feledésbe merülni. Ezt nézni kell.   8/10


Egyébként óvatos az osztályzat, lesz ebből még több is.

Megjegyzések