Reservation Road

Cserbenhagyás
Terry George (2007)

Terry, Terry, a fene vigye el. Hát micsoda lehetőséget tetszett itt elszalasztani?! Mikor Jennifer annyira tökéletes, hogy az már fáj Connelly remek formában játszik (nála 50% esély van remek és 50% a béna játékra), Joaquin minden szerepből kihozza a maximumot Phoenix jelen van és Mark ezek az esetlen férfit megformáló, drámai szerepek állnak neki a legjobban Ruffalo is az ő keze alatt sertepertél. Arról nem is beszélve, hogy mellékszerepben ott van Mira Sorvino és a mindössze 9 éves, ám tehetsége teljes birtokában tevékenykedő Elle Fanning.


A történet nem eredeti, bár könyv alapján készült, inkább tűnik egy új bőr lehúzásának a sok balesetbenmeghaltagyerekem sablon összedolgozásából. Na nem annyira, hogy nagyon zavaró legyen, mert szerencsére a színészi játék elfedi a szögegyszerű dramaturgiát, de azért annak az esélye igazából fel sem merült, hogy egy kiváló film lehessen. Voltaképpen már a legelején elpuskázza a lehetőséget azzal, hogy borzasztóan nyilvánvalóvá és kiszámíthatóvá tesz minden mozzanatot. "Szép" hasonlattal élve, egy nyitott könyv ez a film.


És mégis, egy pillanatra sem unatkoztam rajta, és az összes szereplő érzelmei, reakciói, párbeszédei az elejétől a végéig hitelesek és átélhetőek. Éppen ezért emlegetem Mr. Terry George nevét, mert nehéz nem őt hibáztatni egy ilyen kiváló gárda ilyen minőségi játékának elherdálását látva. Két pillanat azért eléggé megragadt a fejemben. Az egyik, amikor a gyászoló apuka ráront a házában a cserbenhagyó gázolóra és észreveszi, hogy a szobában ott van a fia is vele. Az a hirtelen megtorpanás, majd a kooperáció a két fél között, egy roppant őszinte pillanat. Illetve a másik, amikor a gyászoló apuka ráébred, hogy totál felesleges kinyírnia a cserbenhagyót, mert az már eleve úgy szenved, hogy annál rosszabbat nem tud tenni vele, minthogy egyszerűen otthagyja.

Összességében tehát elég vegyes élmény. Filmes szemmel nézve egyértelmű kudarc, hiszen látni, hogy jó alapanyagból dolgoztak és a színészvezetés is remek, miközben dramaturgiailag meg teljesen elhibázott. Mihez kezdjek veled kategória.   6/10

Megjegyzések