Civil War

Polgárháború
Alex Garland (2024)

Hát, nem én leszek az, aki egyensúlyt hoz az erőtérbe. Mindenféle véleményt olvasni, meglepő módon elég extrémeket is. És elég furcsa, hogy épp egy ilyen ügyesen rendezett, ízlésesen visszafogott (értsd: nem hatásvadász) filmnél akadnak ki sokan. Álintellektuális! Unalmas! Semmibe nem áll bele! Csak úgy forrnak az indulatok! A legtöbb helyen talán azt hozták fel hibának, hogy nem ismerjük meg jobban, hogy kik és miért harcolnak. Szerintem egyáltalán nem ezzel van a baj. Épp kellően van kifejtve. Kiderül ugyanis, hogy a populisták ellen mennek a józanabb népek. Ez pont elég. Kevés infó van erről, de egyértelmű. Nincs magyarázkodás, nem választ oldalt. De ez se jó. /sóhaj/ Kényes téma, nagyon látszik.
 
 
Egy amolyan eszkalációs lehetőség vizionálását látjuk, ez egyben egy furcsa vágybeteljesítés is. Mert lehet, hogy csak így lehet véget vetni ennek a - lassan a világ minden táján elharapózó - legyűrhetetlennek tűnő jelenségnek. Én erre egyáltalán nem tudom azt mondani, hogy ne állt volna bele. Ábrázol egy lehetséges közeli jövőt, és elhelyezi a war never changes tengelyen. Hogy hogy nézne ki most egy háború az USA-ban. És nagyon életszerű, emberi szintre lehozott jelenetekkel és képekkel mutatja ezt meg. És a fő gond szerintem épp itt van. A roadmovie jelleg hálás és jól működik. Lassan megismerjük a főszereplőinket és a történetüket. Viszont a végére, az eszkalációban egy náluknál sokkal nagyobb esemény részesei lesznek. Passzívan szemlélnek és a saját drámájuk is kisiklik. Kirsten Dunst karakterének sokkolódása és visszatérése idegenül hat, mert egyáltalán nincs kifejtve. Ez nagyon visszaveti az élményt. De a legnagyobb gond a halála, ami egy teljesen kizökkentő, életszerűtlen furcsa jelenettel történik meg. Teljesen kidobott a filmből.

Pedig a koncepció nagyon tetszik és végig előttem járt egy lépéssel a sztori. Sose abba az irányba megy, amire számítasz. Kisstílűnek hat a szituációk egyszerűsége miatt, de emiatt nagyon élhető. A személyes szálak szuperek, a karakterek izgalmasak. És ezért üt nagyot a nagyszabású eszkaláció. És ezért iszonyú nagy csalódás az említett probléma. Azért kíváncsi vagyok másodjára jobban működik e.   7/10
 
+ Na ez egy jó soundtrack. Nagyon nem egyértelmű választások, kiváló ízlés.

Megjegyzések