T2 Trainspotting

Danny Boyle (2017)

Esszenciális kultfilmhez hozzácsapni egy folytatást van értelme? Hát mindenkinek elment az esze? Még csak eszébe se jussson senkinek! A lehető legfeleslegesebb vállalkozás. Ez olyan mintha folytatást írnánk a Szárnyas fejvadászhoz (hopp!) vagy a Ragyogáshoz. Minek? A saját dolgukat nehezítik meg a készítők azzal, ha egy korszakos filmhez nyúlnak hozzá. Lehetne fejtegetni rengeteg szempontból, hogy miért borzalmas ötlet, de végeredményben szerintem elég csupán egyet elővenni. A Trainspotting, mint a kultfilmek egyik ékköve, sokaknak jelent sokat. Kinek ezért, kinek azért. Képtelenség olyan folytatást írni, ami mindenkinek megfelel, ergó kötelező érvénnyel megosztó mű fog keletkezni, akármit is művel Boyle az alkototársaival.


Ennek megfelelően az én érzéseim is vegyesek. Egyszerűen képtelen vagyok teljesen átadni magam annak a tudatállapotnak, hogy ez a Trainspotting esszenciális karaktereinek a tényleges jövője. Ez egy korrekt elképzelés, korrekt megvalósításban, rengeteg utánérzéssel, kevés valós hozzáadott értékkel, majd némi túlkapással megspékelve. Begbie fullba tolt pszichpatája realitását veszti, Spud fullba tolt agyalágyultja szintén célt téveszt, Ewan McGregor Rentonja és Sick boy enervált, szürke figurája meg teljesen ötlettelen és jelentéktelen. Érdekes összevetés, hogy még az egy szem nő, Veronica figurája is sokkal izgalmasabb, mint ők négyen összeadva. További valós probléma a filmmel, hogy egyáltalán nem emlékezetes. Amikor az első rész zseniális és megismételhetetlen jeleneteit készítették, nem tudták, hogy mennyire elkapták a fonalat és mennyire ráéreztek a kor és a szcéna vénájára. Kizárólag akarattal soha senkinek nem fog sikerülni emlékezeteset alkotni. Mit tudnak megfogni ezek az új figurák a mai korból? Reflektálnak egyáltalán a világra? Nincs lényegi összefüggés, csak kényszerből tengnek-lengnek benne, mert odarakták őket.

Persze mindemellett ott van a Boyle faktor. A rengeteg klip, bejátszás, a kiváló zenehasználat, a kellően hatásos poénok és a pörgés energiája. Az előd nélkül egy jó nagy 0 lenne, de egyfajta elképzelésnek nem rossz. Nagy szerencse, hogy a végével nem véglegesítenek semmit, csak úgy el lett vágva, nyitottan hagyva bármilyen további elméletnek vagy folytatásnak. Feleslegessége miatt egy kicsit lejebb húzom, de nagyon jónak egyszerűen nem tudom nevezni.   6/10


+ Amikor Renton hazamegy az apjával beszélni és a harmadik széken az árnyék megidézi az édesanyját, az azért tényleg szívet melengető és szép.

Megjegyzések