Last Flag Flying

Richard Linklater (2017)

Egyetlen nagy hibája van ennek a filmnek, már ha egyáltalán annak vesszük. De rögtön ki is nyírom ezt az felütést, mert én még véletlen sem veszem annak, ahogy az anyagi siker se érdekelt sosem. Szóval hogy túl visszafogott. Nem üti meg a széles nézőközönség ingerküszöbét. Pár Linklater rajongó, pár színész rajongó, pár filmkedvelő, meg még pár ember csak úgy véletlenül megnézi, aztán eltűnik a süllyesztőben, amíg jó pár év múlva újra felfedezi pár elszánt blogger és felteszi valami eleve értelmetlen listára. Ez a sorsa, és ez elkerülhetetlen. Én nem mondanám gondnak, hogy visszafogott, ám az egészen biztos, hogy megnehezíti a rajongást iránta. Ugyanez volt a helyzet az Everybody Wants Some-mal is, ott se bántam. Nem fog eszembe jutni sokszor ez sem, de ott fog heverni a kedvencek között, és ha úgy hozzák a körülmények, nyugodt szívvel fogom betenni a lejátszóba és roppant jól fogok szórakozni amíg nézem.


Tipikus gondolatébresztő darab. A gondolkodó művésztől, a gondolkodó nézőnek. Majdnem azt mondom, hogy akár zavarhatna is ez a szenvtelen stílus. A tipikus hollywoodi dramaturgia fetisisztái biztosan kiakadnak majd rajta. Pedig kiváló színészek alakítanak maradandót, csak nem a megszokott manipulatív környezetben, hanem roppant egyszerűen ábrázolt, eszköztelen, hétköznapi filmvilágban.

Aktuális és fontos témákat érint. Család, barátok, gyász, hazafiság, háború, stb. Mindezt szerteágazóan szövi bele érdekes és változatos karakterek életútjaiba. Mindegyikőjüknek remek fejlődési íve van, de a mellékszereplők is hitelesek és sokat tesznek a vezérszálak alakulásához. Izgalmasak a szituációk, a benne elhelyezett beszélgetések pedig még inkább. Giccs és pátoszmentesen ábrázol összetett lelki vívódásokat, amelyek eleve giccsre és pátoszra lettek megteremtve. Mondhatni bravúros. Linklater nyerő szériában van és most nem tud hibázni. Csak az a kár, hogy kevesen látják és érzik ezt.   8/10

+ Steve Carell kiváló.
± Brian Cranston játéka talán kicsit kilóg, de csak félve mondom, mert nélküle jóval kevésbé lenne színes, illetve az összképet tekintve is eléggé rendben van a karaktere.

Megjegyzések