Venom

Ruben Fleischer (2018)

Már megint mi a jó büdös franc volt ennek a filmnek a visszhangja? Egyszerűen nem értem az embereket. Hacsaknem, tényleg annyira öngerjesztő folyamat a neten gyorsan terjedő lehúzás, hogy ha az első vetítések során kialakuló negatív spirál kialakul, akkor már nem lehet megállítani. Értve ezt természetesen kizárólag a kritikai visszhangra. Mert a nézőket megtalálta, ezt simán ki lehet jelenteni. A moziba járó közönség java nem olvas kritikát, ez abból is látszik, hogy nem borzadtak el a filmtől, és elég szép bevételt termeltek a készítőinek. Az aggregátor oldalakon is szépen teljesít (Rotten pl. 28% vs. 86%). Sokadjára érzem úgy, hogy a filmes sajtó + a tőle el nem választható blogger közösség borzasztóan toxikussá, önfejűnek hatóvá, birka tulajdonságokat felmutató entitássá érett. (Igen, tudom, hogy egymástól független, gondolkodó emberekről beszélek.)

Merthogy a Venom semmivel sem rosszabb az átlag képregényből készült filmnél. Abban még bőven jobbnak is mondható, hogy egyáltalán nem veszi komolyan magát. A Marvel Studio mostani alkotásaihoz képest például jóval bátrabban mer gagyi, 90-es évek filmjeit idézően idétlen, félvállról vett lenni. Ennek a témának ez igencsak jól áll. Tom Hardy most is kiváló, nagyon jól megy neki ez a fajta humor. A film első fele a jobban sikerült, a második szakaszban átveszi a hangsúlyt a béna cgi harc, a sokadjára is teljesen súlytalan főellenség probléma és a nagybetűs céltalanság. Mert felépíteni szépen felépítették a film világát, csak már megint mi végre, amikor semmi értelmes nem lebeg a megkedvelt főszereplő szeme előtt. A jópofa hangvétel nagyon tetszik, de a dramaturgia a félkész történet miatt fél lábon ugráló bohóc.


Ahogy visszagondolok, hogy mennyi "ez volt a kedvenc képregényem", "szétromboltátok a gyerekkorom" típusú infantilis véleményt olvastam, mosolyognom kell. És mi lesz a következő Joker filmnél? Meg a 13. Batmannél? Ki tudja még ezt komolyan venni? Miért kíváncsiak az emberek még mindig ugyanannak a karakternek a sokadik átértelmezésére? Én maradok továbbra is tisztes távolságban. Eredeti ötleteket, új írásokat kellene megfilmesíteni. Mert Venom film ugyan még nem volt, de ha a lehető legjobb verziója készült volna el ennek a forgatókönyvnek, akkor is csak egy egyszer fogyasztható, tömegtermék lett volna, ahogy a korábbi huszonsok. Így meg csak egy furcsa százalékos eredmény a statisztikákban, ami elemzésre vár. Na meg egy valag pénz, ami újfent validálja az üzleti modellt. Valahogy mégis inkább pozitív emlékként marad meg, mert kicsit felidézte a régi idők lazaságát.    6/10

Megjegyzések