Utóélet

Zomborácz Virág (2013)

Éled a magyar mozi, nekem is ott a helyem a 9. sor közepén. Akármennyire lelkes a sajtó és hiába nem született még épkézláb negatív kritika a filmről, engem nem tudott egyértelműen meggyőzni. Előtte elkezdtem hallgatni Varga Feri podcastját és a két élmény így együtt még inkább arra enged következtetni, hogy nálam az igazság szent veleje.


Azt már előtte is tudtam, hogy a ragyogóan nyökögő Varga Feri kb. szerelmes Virágba (illetve a munkásságába), de ezen kívül érdemleges információk is kiderültek a műről. A beszélgetésben előre haladva egyre inkább az a kép alakult ki bennem, hogy hiába készült összességében 5-7 évig a film, elég sok minden múlt a véletlenen, nem egy kifejezetten erős kézben tartott koncepció az egész. Ez hangsúlyozottan nem feltétlen gond, de a moziban ülve megerősödtek ez irányú gondolataim. Nagy rajongója vagyok a furcsa helyen, elgondolkodtatóan véget érő filmeknek és a sehova se tartó hangulatfilmeknek is. Itt valamennyire mindkét verzió érvényesül, de egyik sem eléggé. Történet nem igazán van, csak egy felvázolt keret. Nem érzem, hogy rendes karakterfejlődés lenne. Derült égből kerülnek elő jelenetek (pl. póni+lufik), amikről nem derül ki, hogy miért történnek. Talán a vágásnál keresendő a hiba, túl sok anyag került ki a filmből és így nem minden egyértelmű.


Viszont van egy csomó pozitívum is benne. Példás értékű a soundtrack, mert bátran nyúl gagyi, mégis fantasztikusan a környezetbe illő szerzeményekhez. Nagyon tetszik, hogy teljesen időtlen, ezzel ragyogóan rávilágít a magyar valóságra, ami mára tényleg úgy tetszik sohasem fog megváltozni. A színészek is végre inkább a filmszínészet fele hajlanak (anyuka kivételével). Ez egyértelműen rendezői dicséret, mert ennek hiánya magyar sajátosság, de a jó rendezőknél nem jelentkezik (Pálfi György, Hajdu Szabolcs). A poénok nagy általánosságban jók, bár a szellem kezdeti agyalágyultsága kicsit túl van erőltetve.
Mindent összevetve ügyes próbálkozásnak mondható és moziélménynek mindenképpen pozitív. Kérdés, hogy a rendezői gyengeség csak kezdeti avagy később is felemásak maradnak az eredmények.   6/10

Megjegyzések