Liza, a rókatündér

Ujj Mészáros Károly (2015)

Biztató jeleket vélek felfedezni a hazai filmkészítési fronton. Talán mostantól néha kerülnek a székbe olyan emberek is, akiknek van valami elképzelésük arról, hogyan kell kinéznie egy filmnek 2015-ben. (Ez az első 2015-ös film amit láttam!) Így utólag könnyen mondom, mert a film egy rettentő szimpatikus alkotás és a végével csupa vigyorgó embert láttam távozni a moziból. Szinte csoda, hogy egy ilyen abszurd hülyeség elkészülhetett Magyarországon. A film első harmadában viszont szívtam a fogam rendesen, meg néha fogtam a fejem és volt amikor szinte kínosan éreztem magam.


Nehezen akar beindulni, az az igazság. Bosszantó és természetesen abszolút felesleges narrátorral indul és a keretes szerkezetnek sincs értelme. Az alapszituációt akarják ismertetni, könnyítve a beilleszkedést, de visszafele sül el, mert a szöveg alapján az ember vár valamit és a reakciókból ítélve, valamint saját meggyőződésem szerint is, nem azt kapjuk, amit ígérnek. Eleinte a Lizát alakító Balsai Mónika pityergése, cukiskodása is üres és értelmezhetetlen, a poénok is inkább fárasztóak mint jók, a Mekkburgeres dolgot meg nehéz bárhova is elhelyezni. Aztán ahogy haladunk előre és megismerjük a szereplőket, egyre inkább kiderül, hogy milyen oltári nagy hülyeségről van szó és hogy milyen szórakoztató tud ez lenni. Jók a folyton visszatérő zenék, ilyen jó cgi még sosem volt magyar filmben, jók a kosztümök, jó a díszlet, értelmet nyer a Mekkburger is és - meglepő módon - nagyon szerethetőek a karakterek. Nem véletlen emlegetik Wes Anderson nevét, tényleg nagyon sok a hasonlóság az ő világaival. Azonban ahhoz, hogy olyan eredményesen vonjon be, mint a neves kortárs a filmjeiben, a legelején le kellett volna taglózni a nézőt, rákényszeríteni az abszurd humor befogadására.


Sajnos az összképre erősen rányomja a bélyegét, hogy ilyen egyenetlen. Persze rengeteget számít közben az is, hogy a jobb poénok inkább a vége felé találhatóak. Helyenként azonban nagyon jól működik és sokszor önfeledten szórakoztat. Lehetne sokkal jobb, de ez egy biztató kezdet. Ezzel a kijelentéssel biztosan nem lövök mellé. Remélem azért jó sokan megnézik, mert érdemes lenne rá.   6/10

Megjegyzések