Midnight Run

Éjszakai rohanás
Martin Brest (1988)

Miért nem hallottam eddig soha erről a filmről? volume rengeteg

Többszörösen is jogos a kérdés. Klasszikus felütésű buddy movie-ról van szó, ami ráadásul egyben road movie is, szupersztár kaliberű főszereplő szintén pipa, erősen vígjátékra alapozó cselekménye van, ezt kajálják a népek, és mind a kritika, mind a nézők által el vagyon ismerve. Valahogy el kellett volna már jutnia hozzám. Nade így szép a filmkedvelő élete, ha mindig érik meglepetések.


Az úgynevezett buddy movie-k egyik leggyakoribb hibája, hogy magától értetődőnek veszik a két főszereplő barátságának kialakulását. A készítők látják a célt, amit el akarnak érni, csak az oda vezető utat nem járatják végig velünk, és mi meg furán nézünk. Ennek a jelenségnek a kilakulása az első pár referenciapont kialakulása után annak köszönhető, hogy a siker okán másolni akarják a receptet. Aztán újra és újra másolni, újrajátszani akarják. Egy idő után egyre több olyan ember, aki nem a történet iránti szeretetből, hanem a lepényleső betömésének biztosítása érdekében, és így sajnos törvényszerűen torzul a szerkezet. Kimaradnak kulcsmomentumok, vagy éppen az ezekhez vezető út nem kap elég hangsúlyt.

Na ebben a filmben ezzel nincsen probléma. A több mint két órás játékidőben bőven hagynak időt mindennek. Szerencsére a poénok nagy része még mai szemmel is teljesen helyt áll (a visszatérő cigis szuper), a fordulatok (bőven van belőlük) következetesek és szépen működnek. Nincsenek üresjáratok, mindennek van szerepe. A legfontosabb pedig az, hogy De Niro karakterén végig érezni a csapongást, hogy mivel megkedvelte a "társát", nem tudja eldönteni mi tévő legyen. Charles Grodin pedig szépen hozza a visszafogott figurát, aki bár vágyik rá, mégsem akarja túlságosan befolyásolni a másik felet. Összegezve, én remekül szórakoztam. Nem fog senki kedvencévé válni, de hatalmas előny egy valag hasonló filmhez képest, hogy nem rontanak el benne semmit.   7/10


• Nagy kérdés, hogy Martin Brest vajon visszatér e még valaha a Gigli után. Azért elég érdekes filmek vannak a neve mellett (Beverly Hills-i zsaru, Ha eljön Joe Black) ahhoz, hogy csak úgy végleg eltűnjön.

Megjegyzések