The Predator

Predator - A ragadozó
Shane Black (2018)

Már ahogy indul, teljesen zavarban vagyok. Űrhajós üldözés, térugrás, Predator nyelvű feliratok, elképesztő tempóban ugráló cselekmény. Kis túlzással az első pár percben több történik, mint az első filmben összesen. Bár ha jobban belegondolok, lehet hogy még csak nem is akkora túlzás... Bele lehetne menni durván, hogy mennyi baj van a filmmel, de sajnos nem éri meg a ráfordítandó időt. Az első pár perc már lefesti a várható összképet.

– Dramaturgiai előkészítés gyakorlatilag nem létezik. Minden csak úgy megtörténik. Hiper sebességgel, valahogy.
– Az összes madafakin jelenet egy újrahasznosított elem, amit valahonnan kiloptak, elloptak vagy egyszerűen csak egy gyorsan értelmezhető képi történés.
– Muszáj kiragadnom egy jelenetet: Ahogy a Predator a két sisakot összekapcsolja és az angol feliratból pillanatok alatt értelmez, miegymás, na az sci-fi, történetvezetés, rendezés és még ki tudja hány értelmezési síkon problémás pillanat. És csak pár másodperc az egész!
– Jajj meg még egyet! Amikor az egyik rendőr/katona épp a földön fekvő nővel próbál valamit kezdeni (parancsra kinyírni), tétova álltában megérkeznek chopperrel (!) a nőt felmentő férfiak és csak úgy odébb lökik az embert. Hát gondolom nem hallotta, hogy jönnek! Még csak oda sem néz! Tisztára mint amikor egy FPS-ben egy egyfunkciós NPC kerül számára ismeretlen helyzetbe.
– Egyetlen karizmatikus színész sincs a stábban.
– Még a teljesen felesleges feliratok betűtípusa is egy tök közhelyes netes típus(ra hajaz).
– Zene volt?
– Korrekt cgi, de fantáziátlan képi világ, vacak helyszínek.


Az egyetlen apró pozitívum, hogy Black részéről lehet érzékelni némi önironikus, poénra vett szándékot az egész projekt mögött. De leginkább csak a szándékot, mert se nem vicces, az okos jelzőt meg nagyon messze el kell tartani a filmtől. Kiöli a misztikumot, a feszültséget, a sci-fit, és mindent, ami érdekessé tudta volna tenni még ezt a franchise-t. Az első Swárcis rész se volt egy tökéletes alkotás, de legalább egy határozott elképzelésnek és egy kiváló műfaji produktumnak lehet tekinteni. Még 31 év távlatából is! Ez meg csak egy összedobált, katyvaszba torkolló, félvállról vett játszadozás, amit mihamarabb el kell felejteni.   4/10

Megjegyzések