The Woodsman

Nicole Kassell (2004)

Minden szempontból korrektül kivitelezett, élhető dráma. Semmi meglepő vagy szokatlan nincs benne, semmit sem csinál zseniálisan, de gyenge oldala sincs igazán. Érdekessége, hogy az elemezni kívánt személyt meglehetősen szokatlan megvilágításba helyezi. Egy kislányok molesztálásáért elítélt középkorú férfi kerül ki a börtönből; az ő vergődését követhetjük egy darabon. Abból a szempontból szinte egyedülálló próbálkozás, hogy megkísérli ugyanúgy bemutatni, mint egy hétköznapi embert, mint bárkit, akit a filmekben be szoktak mutatni. Lehet, hogy hülyén hangzik, de ez egy roppant szokatlan és bátor vállalkozás.


Esetemben sikerrel járt, mert hozzá tudtam idomulni az ő kilátástalan, félresiklott életéhez. Meg tudta értetni velem, hogy az instant undor és a gyűlölködés helyett, az ilyen embert is megérteni kell elsősorban. Mert lehet, hogy ő a megtestesült gonosz, de az is lehet, hogy nem tehet arról, hogy ilyennek született, és belül borzalmasan szenved. Neki is ugyanúgy segítségre és megértésre van szüksége, mint bárki másnak.

Egy érdekes, emlékezetes jelenet erősen megragadta a figyelmemet. Pedig épp a legtipikusabb és legszükségtelenebb szálnak tűnt az elején ahogy újra közeledni próbál egy kislány felé, mégis ebből sül ki a legváratlanabb következmény. Nevezetesen amikor rádöbben, hogy amit ezekkel a szerencsétlen kislányokkal tett, az nekik tényleg rossz volt és tényleg kárt tett a lelkükben. Egész addig a pontig valószínűleg úgy élt benne, hogy a törvény szerint ugyan rossz amit tett, de mivel ő erős érzelmeket táplált az alanyai iránt és szenvedéllyel közelített hozzájuk, valójában nem tett semmi rosszat. Ugyanitt fontos lenne elgondolkodni, hogy mennyire kudarcra ítélt az ilyen problémával együtt élni kényszerülő emberek rehabilitációja és mennyire félrekezeljük az ő problémájukat.

Ha kicsit érdekesebbé, emlékezetesebbé tudták volna tenni a körítést és a történetet, igazán erős darab lehetett volna. Kevin Bacon és Kyra Sedgwick alakításáért azonban így is mindenképpen érdemes megnézni.   7/10

Megjegyzések