The Matrix Resurrections

Mátrix: Feltámadások
Lana Wachowski (2021)

Fel fogok sorolni egy csomó aggasztó problémát, de igazából egy nagy gond van ezzel a filmmel. Hogy egy Mátrix film. Mert nem annak érződik. A sztori kötődik, de minden más tekintetben túl nagy az eltérés.

– Kezdve azzal, hogy az eredeti, egyedi, fantasztikus mozi élményt nyújtó képi világból csináltak egy gagyi tv-film szerű bénaságot. Olcsó érzetű, amatőr módon bevilágított, tűéles a kép. A cgi profinak mondható, a mozgások és a térérzet árulkodnak a készítés mikéntjéről és ezzel elveszik az élmény élét.
– Arról nem is beszélve, hogy sosincs rendesen megágyazva a fontos momentumoknak, a poénoknak és alapból rossz a ritmusa a jeleneteknek.
– A zene gyakorlatilag észrevétlen és jellegtelen, ez sem segít túl sokat.
– A színészi játék teljesen más jellegű. Mondhatni igencsak béna, szappanoperaszerű. Keanu Reeves-t még sosem láttam ilyen rossznak. Gyakorlatilag ő végig saját maga, semmi köze nincs Neo-hoz.
– Van egy csomó karakter, akikkel nem kezd semmit a történet.
– A bunyók unalmasak, fantáziatlanok és hosszúak.
– Soha senkit nem találnak el, pedig a játékidő egy jelentős részében lövöldöznek. Mi a francnak?!

Pedig kreativitás, ötletek, ambíció bőven van a filmben. Mondhatni, el van rejtve benne egy igazán jó élmény. Csak mondjuk az expozíció és a végjáték is elképesztően túl lett nyújtva. És egyébként is nézőt próbáló a játékidő. Érdekességnek elmegy kategória.   6/10

Megjegyzések