Gravity

Gravitáció
Alfonso Cuarón (2013)

Magáról a filmről nem igazán érdemes beszélni. Aki szereti a mozit, annak meg kell néznie, ha lehet minél nagyobb vásznon és minél előbb. Pár gondolatot azért idevetek és valahogy megpróbálom megmagyarázni, hogy tökéletlensége ellenére, miért kaphatja meg a tökéletes élmény pontszámát (9/10), de miért nem kaphatja meg sosem az abszolút kedvenc titulust (10/10).
A technikai oldalról minden kétséget kizáróan úttörő. Hemzsegnek az információk netszerte, hogy milyen hiteles, hogy mennyi baki van benne, hogy mi történne másképp a való világban és hogy mi az ami fikciónak tekinthető ebben a - sokak által sci-finek titulált - thrillerben. Nagyon belefolyni nem érdemes, mert nyilván fingunk nincs róla, mennyi mindenre kellett volna még plusz munkát fordítani az igazi maximalizmushoz. Én az asztronauták dicséretét ebből a szempontból mértékadónak tartom, és azt vallom, hogy bőven megfelel a követelményeknek. Iszonyú részletes és alapos; látni, hogy elképesztő munka van benne. Komoly hiba híján szőrszálhasogatás belekötni jelentéktelen dolgokba, vagyis simán kijelenthető, hogy hiteles.


Abban az értelemben hiteles, hogy akár meg is történhetne egy hasonló esemény. Az, hogy ezt az egészet egy elvitathatatlanul hollywoodi drámára húzták rá, egy teljesen más kérdés. És itt a hollywoodi jelzőt - jó szokásomhoz híven - negatívumként említem. Mert Sandra Bullock küzdelme a fizikai világban olykor képtelen és éppen ezért veszettül izgalmas, a lelki vívódása viszont a film minden egyéb területének magas színvonalához mérten közhelyes. Ezt nem is érdemes tovább firtatni. S.B. egyszerűen nincs olyan jó színész, hogy el tudja feledtetni velem, mennyire sematikus az emberi réteg és a háttértörténet.
De mivel ennek jelentősége csekély és a film élményének rovására nem igen válik, megbocsátható. Lelki dráma nélkül nem működött volna, az meg, hogy nekem személy szerint unalmas az efféle színészi játék, az legyen az én dolgom. (Itt megjegyezném, hogy leginkább utólag átgondolva érzem csak ezt, miközben a karfát szorongattam, nem igazán zavart.)
És ennyivel már meg is nyugtattam a lelkemet. A kissé negatív hangvétel ellenére, abszolút beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A méltó és becses helyét a filmtörténetben kérdés nélkül elfoglalhatja.   9/10

2014.04.20. szerk.: Valamiért rá akartan erőltetni, de most már látom, hogy hajszál híján ugyan, de ez csak 8/10

Megjegyzések