The Old Guard

Gina Prince-Bythewood (2020)

Ha nem Gina Prince-Bythewood rendezi, akkor neki sem állok, de így azért kíváncsi lettem rá. Nagy volt a buzz is, igaz az akciófilmeknél azt mindig osztani kell. Olvasni nem olvastam semmi konkrétumot, trailert sem láttam, úgyhogy tényleg zéró információval vágtam bele. Így már az első percekben le tudtam döbbenni, hogy milyen bénaság ez az egész:
– Ez a film is egy előretekintéssel indul. Miééért!? Könyörgöm, semmi értelme.
– Ezek a jelentéktelen, se íze, se bűze gagyi popdalok rémesen olcsóvá teszik.
– Béna filmes párbeszédek 1. példa:
- Do You remember Surabaya eight year ago, right?
- CIA...
Miért nem lehet rendesen válaszolni? Miért mindig csak egy nagyon sokat sejtető szót kell odabökni? So typical...
– Az akciók aláfestésére meg mennek a klisés, hatástalan pergő dobolások. Gondolom nem volt jobb ötlet.
– Tervezés, gondolkodás nélkül rontanak egy terrorista támaszpontra (aminek a designját - ide a bökőt - fps játékokon felnőtt emberek tervezték), de minden játszi könnyedséggel sikerül nekik... Semmi súlya nincs az egésznek.


– Béna filmes párbeszédek 2. példa:
- So where are the girls?
- There never were any girls.
Természetesen a válasz a főszereplőtől jön, elképesztő drámai komolysággal. So typical.
– Hát muszáj kiugrania a vonatból a semmi közepén, miután rájönnek, hogy van még egy új a fajtájukból. Semmi értelme.
– Hogyan oson be észrevétlenül egy katonai támaszpontra? Nem lett volna érdemes erre kitérni? (Szerk: De amúgy ilyen kérdésből később cunamit lehetne gerjeszteni.)
– Miért gondolják azt 2020-ban filmet készítő emberek, hogy még mindig menő egy néző felé kiszóló egysoros egy eszméletlen embernek?
– A több tárnyi lőszerrel elért azonnali halálból max fél perc alatt felépülnek teljesen, viszont ha leütnek valakit, az hosszú időre kifekszik...

Ezek nagyjából az első fél óra legbosszantóbb hülyeségei, de bőven lenne még mit összeszedni, akár csak ebből az időszakból is. Később azért jobban bele lehet feledkezni, de végig megmarad b-filmes szinten, túlontúl nyilvánvalóan az arcunkba tolt tanulságokkal, és menőnek szánt ügyetlenségekkel... Theronnak se áll jól ez a szerep, a többiek meg teljesen jellegtelenek... Komolyabb költségvetésű filmben még sosem láttam ennyire béna, 90-évek sorozatepizódjainak lezárására hajazó cliffhangert.   5/10

Megjegyzések