Serenity

Joss Whedon (2005)

Na jól elszidtam anno szegény Joss Whedont (annyira azért nem), erre kiderül, hogy az első filmje egy kis tünemény. Egy halványan pislákoló csillag, amit ha közelebbről megnézünk, inkább robbanásra készülő szupernóva. Mert a végtelen számú folytatások világában mindig üdítő egy személyes, saját világot építő projektben elveszni. Azért halkan megjegyzem, hogy most épp a Bosszúállók 2-n dolgozik. /Mély, fájdalommal átitatott sóhaj/ Hát így múlik el a világ dicsősége...
Az alap szituáció szerencsére csak minimálisan lett felvázolva, ez köztudottan a legjobb táptalaja a működőképes sci-finek. (Nem győzöm hangsúlyozni.) Még akkor is, ha igazából ez közben western, horror, kaland és vígjáték is egyben. Whedon írói vénájának egyik tetszetős oldala, hogy a legváratlanabb helyzetekben nevettet meg (nem is kicsit), hogy eszünkbe jusson a nagy csetepaté közben az egészet poénra venni. Pörgős, cselekményre kihegyezett a szkript, a két órában rengeteg dolog történik, unatkozni még véletlen sincs idő. Színészi oldalról viszont gyengélkedik, meghatározó alakításnak nyoma sincs. Maguk a karakterek se kifejezetten izgalmasak. Ez a legfőbb probléma, Whedon legnagyobb gyengéje, ahogy ez később a Bosszúállókban is szépen beigazolódik. Ezen túllépve viszont nagyon szerethető és - a manapság legelcsépeltebb, ezáltal teljesen elértéktelenedő kifejezés is megilleti, miszerint - szórakoztató.   7/10

Megjegyzések

  1. Gondolom nem ismeretlen akkor számodra a Firefly sem, amely a film ihlette sorozat, vagy a sorozat ihlette film ez?...ezt már én sem tudom. Annyi biztos egyedi hangulatú mindkettő, csak a baj az, hogy a hangulat kevés. Ráadásul a sorozatot is akkor kaszálták el, amikor már érdekesebb vizekre evezett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tudomásom van róla. :) 2002-2003 között futott egyébként, de valószínűleg csak akkor nézném meg, ha nem várna több tucat remeknek ígérkező film a megtekintésre. A sorozatokban a Twin Peaks kivételével csak csalódni tudtam, úgyhogy már jó ideje felhagytam a nézésükkel.

      Törlés
  2. Én sem nézek manapság sorozatokat. De azért a Battlestar Galactica nálam all time favorit volt. Igen, a Twin Peaks alap, mint ahogy David Lynch is.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése