Tenet

Christopher Nolan (2020)

Az újkori mozi állapotait tekintve kissé váratlan, de csodálatos, hogy egy ilyen megalomán agymenés elkészülhetett 2020-ban. Mert az a helyzet, hogy Nolan most készített magának egy ~200 millió dolláros őrületet. Egy olyan filmet, amit talán ezrelékben mérhető számú néző tud követni. Illetve eleve annyira abszurd az egész áltudományos elképzelés, ami köré épül, hogy nehéz egyáltalán komolyan venni. De most valahogy úgy alakult, hogy végre nem volt senki, aki szólt volna neki, hogy miből mikor sok. És ebből a szempontból tulajdonképpen lenyűgöző.


Alapvetően azzal nincs baj, hogy félreteszi a beleélhetőséget és félrerúgja az érzelmeket, de a karakterek motivációi is igen vékony szálon függnek. Maximális bizalmat igényel a nézőtől, hogy az élmény ne dobjon le már az első 15-20 percben. (Próbálta volna meg ezt a nevenincs rendező...) A vágás nagyon progresszív, erőltetetten tolja előrébb a cselekményt, csak az általa fontosnak tartott részletekre koncentrál. Bátran hagy ki apró részleteket, amik a mozi íratlan szabályai szerint benne kellene lennie minden filmben. Így többet kell dolgozni a háttérben az agynak, sok üres részt kell feltölteni, ami hosszú távon fárasztó és dekoncentráló hatással bír... Az invertálás koncepciója már a legelső pillanattok nehezen érthető. Az idő előrehaladtával pedig egyre követhetetlenebb. Kódolva van a fonal elvesztése, és ez az átélés hiányával, az ingatag lábon álló szálakkal együtt, ebben a hosszú a játékidőben egyszerűen sok lesz.

Szóval összességében rémesen ambivalens. Részleteiben fantasztikus teljesítmény, a vállalása tiszteletre méltó, a hangvétele szinte kísérleti jellegű, és még annyi ilyen határozott állítást el lehetne mondani róla. Ez a film minden jellemzőjében nagyon olyan. Amit felvállal azt 100%-ig, a többi meg kit érdekel. Gondolta Nolan... Most mindenki hebeg-habog, próbálja magyarázni vagy éppen vagdalkozik dühében, ami jelzi, hogy nem érte el a széles közönséget. De ugye nem is nekik készült... Én most még nem tudom, hogy látom e majd értelmét újra megnézni. Mindenesetre érdekességnek kiváló.   6/10

Megjegyzések