The Devil All the Time

Mindig az ördöggel
Antonio Campos (2020)

Ha olvastam volna a könyvet, lehet, hogy nekem is több gondom lenne vele. Látom, hogy sokak járnak ebben a cipőben. De ez csak egy elkerülhetetlen, szubjektív torzító tényező. Ha előbb olvassa az ember a könyvet, egyszerűen nem tud elvonatkoztatni tőle, de ettől még ugyanúgy teljesen értelmetlen és felesleges egy könyvet egy filmmel összehasonlítani.


Szóval tiszta lappan indulva, ez egy igen izgalmas film. Brutális, nyomasztó kilátástalanság, ahogy az lenni szokott a déli vidékeken (mondjuk Nyugat-Virginia nem is dél). A főszereplőn kívül nem annyira derül ki, hogy melyik elvetemült, őrült karakter, miért lett olyan amilyen, de mindegyikőjüket karizmatikus, tehetséges színész alakítja (brutálisan jó a gárda), és ezért egyik esetben sem kérdőjeleződik meg, hogy beleférnek e ebbe a világba vagy sem. Az őket összeragasztó anyag hiányzik csak valamelyest, amitől az egész film egy elementáris egységgé tudna válni. Túl kevés az idő az egyes szálakra, túl sok így egyszerre ennyi lelki sérült, túl messzire megy a brutalitásban.

Ha el akarsz tántorítani valakit a katolikus vallástól, nézesd meg vele ezt a filmet, mert garantált, hogy kevésbé lesz szimpatikus, mint annak előtte. De egyébként ha magából az emberi civilizációból akarsz még jobban kiábrándulni, akkor is az elsők közt ajánlanám ezt a filmet. Mocskos, undorító világban élünk és az ember egy szemét. De azért csak van még egy kis remény.   7/10

+ Tom Holland gyorsan bebizonyította, hogy nem one hit wonder.

Megjegyzések