Come True

Anthony Scott Burns (2020)

Nagyon fontos aspektusa a jó misztikus filmnek, hogy vizuálisan erős és hogy igéző, karizmatikus főszereplője van. Jelen esetben mindkettő pipa. Julia Sarah Stone törékeny, androgün testalkatához egy kiismerhetetlen, de magával ragadó, megkérdőjelezhetetlen személyiség párosul. A képek pedig egyszerűen elképesztőek. Nem lehet eléggé dicsérni. Nagy szavak, de komolyan gondolom, hogy a digitális filmezés egy magas csúcsa ez a visszafogottan előadott, iszonyú egységes vizualitás. Már csak ezért megéri megnézni.


Kis túlzással már az első pillanatoktól éreztem, hogy jó kezekben leszek. Lassan kúszó kamera közelít egy furcsa szikla felé. A kép nagyon sötét és rejtélyes. Akadály nélkül halad tovább, eljutunk egy ajtóhoz, majd egy furcsán torz, meztelen, sötét alakhoz. Aztán vágás. Vége az álomnak. Ébresztő! Éles váltás egy kisiklott életű lány valóságába. Remek meglátással egyáltalán nem derül ki, hogy miért is kóborol hontalanul ilyen fiatalon. Valamiért megváltoztathatatlanul menekülnie kell. A megnyugvást viszont keresi és az egyetlen menekülési pontja az alvás. Miközben épp az álmok gyötrik leginkább.


Egyik álomból a másikba, a valóság csak bonyolódik, minden összemosódik, a misztérium pedig a közepére már teljesen kikészít. A hangulatot vaskos, az ismeretlen pedig csak nem akar tisztulni. Nem mond sokat, inkább csak sejtet, ugyanakkor a zsánerfilmes kapaszkodóknak köszönhetően, rémesen élvezetessé teszi ezt a kalandot. A lezárás pedig bravúros módon egy elképesztő mindfuck és egyben egy magyarázat is. Örök hálám azért, hogy ilyen messzire el mer menni. Talán az egyetlen megoldás, ami bűnös módon kielégítő az egyszerűségével és mégsem akaszt ki. Fantasztikus, hogy mennyit dob az élményen. Annyira ritka az ilyen... Sci-fi kedvelőknek kötelező. Meg amúgy is. Sürgősen újra kell néznem.   8/10

Megjegyzések