The Card Counter

Paul Schrader (2021)

A zene! Te jó ég! Hát mi ez a zene?! Azonnal üljön le elé minden filmkészítő és tanuljon az öregtől, mert ez a zenehasználat maga a csoda. Utána is néztem. A fő kolompos a B.R.M.C. egyik tagja, Robert Levon Been. (Voltak jó zenéik anno, pl. az egész Howl c. lemez.) Már csak ezért is megéri megnézni a filmet.

De szerencsére nem csak ezért. Igazi nehéztüzérségi darab. Schrader mindent egyszerre akar. Szokatlan témájú, személyes történet, egy az emberiségből kiábrándult zseniről, akit fel tud használni háborús bűnök, társadalomkritika és zsánerfilmes élvezetek prezentálsára egyidejűleg. Nem mondom, hogy teljesen zökkenőmentesen, de mégis ki vagyok én, hogy kritizálja a főnököt?! Simán meglehet, hogy másodjára sokkal inkább betalál ez a sokminden, amiről egyszerre akar beszélni. Így most egy kicsit talán sok volt, illetve a főszereplő karaktere is igencsak nehezen azonosulható. Nagyon izgalmas film, üde színfolt a sok könnyen kategorizálható tucatdarab között.   7/10


Méghogy a digitális filmezés nem lehet szép! Fantasztikus ez a letisztult, modern, tűéles kép. Mellé a kameramunka is kiváló, a helyszínek és maguk a színek is átgondoltan kerülnek használatra. Ötletes a visszaemlékezéseknél használt torz kép is.

Megjegyzések