The Last Duel

Az utolsó párbaj
Ridley Scott (2021)

Affleck és Damon ismét megcsinálták. A Good Will Hunting utáni első közös írásuk (24 év telt el basszus!) újra remek mozi alapja lett. Kellett hozzá a bölcsességük is, hogy maguk mellé hívják harmadiknak a kiváló Nicole Holofcenert, de ez is az ő renoméjukat erősíti. És persze ne feledkezzünk meg Ridley Scottról, aki 84 éves korában folyamatosan ontja magából a filmeket, melyek közül kb. minden harmadik kiemelkedő tud lenni. Azért is érdemes Scottot dícsérni, mert a hasonló környezetben játszódó filmjeihez képest, teljesen magáévá tudta tenni ezt a más, modernebb hangulatot és nézőpontot. 


A film nagy húzása a szerkezete. Ez a három nézőpont, ez a három fejezet nemcsak koncepcióként működik, hanem mesterien ki is van dolgozva. A jelenetek javát 3x látjuk, de egyáltalán nem válik redundánssá. És még a film eleji előretekintés is működik! Úgy ültem be a moziba, hogy nem néztem meg, milyen hosszú a film. Eszembe se jutott közben, hogy foglalkozzak vele, úgyhogy csak mikor hazaértem csodálkoztam el, hogy hová tűnt az idő. A két és fél óra maximum kettőnek érződik. Leköt minden érzékszervet. A megvalósítás majdnem minden téren fantasztikus. A fényképezés, az észrevétlen cgi, a helyszínek, a ruhák, a színészek, mind a+ kategóriásak. A zenéről mondjuk nem tudok sokat elmondani, ezen valószínűleg lehetett volna javítani.

Sokan elkönyvelték meetoo filmnek. Nyilván erősen benne van, ügyesen és okosan kezelik a kérdést, de azért nagy mélységet nem kell várni erről az oldalról. Azt mindenképpen meg lehet állapítani, hogy volt honnan fejlődni! A vallás mocskossága egyébként legalább ilyen hangsúlyos és ledöbbentő. A szerkezet miatt még eszembe jutott az örök érvényű gondolat, hogy a győztesek írják a történelmet. Az elnyomás szintjét jól mutatja, hogy innen még egy jó 600 év kellett, hogy eljussunk pár lépéssel előrébb.


Anyways, váratlanul jó élmény. Nem nagyon szoktam foglalkozni vele, de roppant bosszantó, hogy pont egy ilyen, szinte kifogástalan film bukik hatalmasat a mozipénztáraknál. Gyerünk, gyerünk emberek! Nézni kell!   8/10

Megjegyzések