The Batman

Batman
Matt Reeves (2022)

Elnézést mindenkitől, de most, hogy egy ilyen ultrasötét filmmel állunk szemben, nem tudom nem megjegyezni, hogy mennyire fos a kép moziban. (Nem, nem csak nálam, illetve nem a szemem romlott el, hanem a vetítés, mint technológia a korlát.) Az első pár percben elszomordtam kicsit, hogy ezt inkább otthon, 4K-ban, HDR-ben, jobb minőségben néztem volna. Na, de ez az én problémám, és szerencsére elég gyorsan sikerült túllendülnöm, mert a film minőségével viszont semmi gond nem volt.


Főleg az első felében. Mert azért akármennyire is élveztem, ez a játékidő a végére kicsit visszaüt. Másrészt meg, a csúcspont valahol a közepe felé van, az autós üldözésnél. Akkor kapásból az jutott eszembe, hogy mennyire menő ez az egész. Utána meg az, hogy idejét sem tudom már, hogy egyáltalán mikor találtam utoljára egy képregényfilmet menőnek. Na, ennek sikerült. Végre. A Joker nekem nem jött be, de az irányt jónak találtam. Ezzel viszont most egy hatalmasat lépett előre a DC. Ha ilyet lehet (márpedig miért ne lehetne ugye, csak rá kellett végre találni a saját hangra), akkor ezáltal a Marvel filmek egyre inkább a saját, túl profin kitalált kelepcéjükben vergődőnek tűnnek.

Hogy mitől szuper? Lássuk csak!
+ A fantasztikus, sötét képek miatt. Gyönyörűen és részletgazdag a design. Gotham sosem élt még ennyire.
+ A belevaló, tökös zene miatt. Ügyesen variálja a témát Giacchino. Már rég volt ilyen jó.
+ A hibátlan színészi munka miatt. Pattinson és Kravitz párosa telitalálat (a szexualitás újra megjelent a képregényfilmekben, mérföldkő), de Danno sem egy átlagos őrültet hoz. Serkis is szuper, Colin Farrell maszkja is király. Na jó, a viccet félretéve, Colin Farrelnek elég ha szemét nézzük, már azzal is képes mindent elmondani. Szóval igen, ő is nagyon ottvan. Nameg Turturro!
+ Mert a történet gerincét a nyomozás adja. Nem, nem fogom leírni annak rendezőnek a nevét, akit mindenki inspirációként emleget. Igen, bennevan, de ennyiből egy csomó más, korábbi előképet is fel lehetne hozni. Sorozatgyilkosos nyomozás, a kornak megfelelően, profin és izgalmasan tálalva.
+ Mert kurvajók az akciók koreográfiái. Van súlya az ütéseknek és végre nem beállított táncjelenteknek látom a bunyókat, hanem emberek közti verekedésnek.
+ Mert komolyan lehet venni. Muszáj a Marvel filmekhez hasonlítani, mert most hangosan ordít a különbség. Itt nincs ugrálás a tétekben vagy a túlzott komolyság és az olcsó poénok között. Van humorérzék, de érett és visszafogott. És itt most végre nem kell mindig váltogatni jelenetenként (vagy akár mondatonként), hogy mihez viszonyítva kell értelmezni a látottakat. Az elejétől a végéig egységes és hála a jó égnek nincsenek olcsó fan service betétek és erőltetett utalgatások.


Szóval ha a második felét kicsit feszesebbre vágták volna, nyugodtabb szívvel adtam volna az osztályzatot. De azért a második megtekintésig én megelőlegezem neki, mert eléggé felvillanyozott. Új szín a palettán, új remény, hogy visszatérhetünk a normális blockbusterekhez. Mert egyébként simán működne a képregényes körítés nélkül is. FY!   8/10

Megjegyzések