The Creator

Az Alkotó
Gareth Edwards (2023)

Mindig írogatom, hogy egy film megvalósítása milyen profi. Na egy olyan esetnél, mint amilyen ez a film, teljesen más megvilágításba kerül ez a kijelentés. Mert helytálló, ha ezt mondjuk róla, de a végeredmény szempontjából ez nem sokat ér. Mert nemcsak, hogy iszonyú ostoba, hanem értelmetlen és céltalan is. Egy darabig próbáltam elsiklani az olcsó, buta húzások felett, de a felére már végleg fel kellett adnom. Pár dolgot kijegyzeteltem:


– Miért néznek ki 60-as, 70-es évekbelinek a film idejében archív felvételek, ha az számunkra még bőven a jövőben lesz?
– Miért terjed az űrben a hang?
– Egy egymás ugratásával játszadozó jelenetből kell kiderülnie számunkra, hogy milyen harmonikus kapcsolatban élnek kettecskén. Szépen elnevetgélnek, de egyébként teljesen életszerűtlen a párbeszéd.
– És ha már itt tartunk! Összeházasodnak, gyereket várnak, de titokban a nő egy tudós atyaúristen és megalkot egy világszinten game changer technológiai ugrást. Hát nem tudom.
– A film néhány helyzetben próbálkozik becsempészni humort az egyébként véresen komoly hangvételbe, de teljesen hatástalanul.
– Miért világít támadás közben a Nomad? Értem, hogy volt egy vizuális koncepció, ami jól néz ki, de semmi értelmet nem adnak neki. Váltogatja a fényeket, óriáscélkeresztet rajzol, satöbbi. De minek? Ezzel céloznak a távoli jövőben? Olyan, mintha egy béna RTS játékban lennék.
– A futóbajnok bomba az mégis mi?!
– Az agyondicsért látványvilág igazából nem olyan nagy szám. A 4K-t kilövi a régiesen szemcsésített kép, a HDR-t meg a gagyi szembefények.
– John David Washington még mindig nem győzött meg a színészi képességeiről.

És még sorolhatnám. De a legfőbb gond, hogy teljesen téves elképzelést közvetít az AI-ról, ugyanis emberként viselkednek. Mármint tényleg semmi különbséget nem mutat ember és gép között, ami egy nevetséges elképzelés. Így lényegében semmit nem mond az egészről. És komolyan, képesek voltak csöves AI-t, vallásos AI-t, tudós AI-t megálmodni nekünk. Fuhh, a végére rendesen felhúzott.   4/10

Megjegyzések