The Hunger Games

Az éhezők viadala
Gary Ross (2012)

Mi az oka annak, hogy felkapnak (fiataloknak: hypeolnak) valakit? Az elvitathatatlan tehetség? A háttér, ahonnan jött? A személyisége? Protekció? Dívány? Pénz? Esetleg ezek tetszőleges kombinációja? Vagy mindenkinél más? Jennifer Lawrence megérdemelten kapott az átlagosnál nagyobb figyelmet a Winter's bone után. A Like Crazyben is meggyőző volt, úgyhogy nincs kétség afelől, hogy jutott neki tehetségből. Nem lehet véletlen az sem, hogy Saoirse Ronan, Shailene Woodley, Emily Browning, Chloë Grace Moretz és még egy rakás tehetséges színésznő közül, őt választották ki a címszerepre, ami pár évre bebiztosítja (a bevételekből egyből látszik, hogy a két folytatás megfilmesítése elkönyvelhető), hogy kortársai közül, miatta legyen leginkább hangos a média.


A film alapját képező könyvért rengetegen rajonganak és az írónő közreműködött a forgatókönyv írásánál is.  Pénz van dögivel, ha kerítenek hozzá egy jó rendezőt, minden adott egy jó nagy kaszálásra a mozipénztáraknál. Gary Ross nem egy Soderbergh, legalábbis, ha a munkatempót nézzük. A Pleasantvile (1998) és a Seabiscuit (Vágta - 2003) után ez az első rendezése. A filmek viszont jók, úgyhogy ez is pipálva. Ez egy sikerre ítélt vállalkozás.
A gyakorlatban azért nem ilyen egyszerű a helyzet. Az első pár jelenet egyből megnehezíti a néző dolgát. Úgy rángatózik a beragadt zoom in gombos kamera, hogy a környezetre és a díszletre költött pénz helyét egyáltalán nem tudjuk ellenőrizni. Ez később is visszaköszön, de nyitásként bosszantó, és ez hatalmas hiba. Egy izgalmas jövőkép, és gyakorlatilag fél lábon áll az első fél órában, mert nem adják meg a lehetőséget a beilleszkedésre. Az operatőr (Tom Stern) Clint Eastwood egyik állandó munkatársa. Az ő munkáira se és Gary Rosséra se jellemző, úgyhogy értetlenül állok a kérdés előtt.


Később megnyugszik a helyzet, és könnyedén el lehet merülni a történetben. Ebben a sok ismert színész is segít. A vagdosás viszont meglátszik a filmen. Biztos nehéz készítőként elvonatkoztatni a könyvtől, de egy határozottabb vízióval megáldott rendezővel hatásosabb és látványvilágban is tetszetősebb lehetett volna. Csalódás még maga a főszereplő is. Tehetség ide vagy oda, nagyrészt csak tátott szájjal bámul. Nyilván egy mozgalmas, akciódús filmben nincs is annyi lehetőség a villogásra, de ezúttal a drámai részekben se volt annyira meggyőző. Nem biztos, hogy az ő hibája, ugyanannyira lehet a rendezőé is, de ezt már úgyse tudjuk meg.
A hibák ellenére is egy igazán felvillanyozó élmény. Erősen ajánlott moziban fogyasztani. Jöhet a folytatás.    6/10

Megjegyzések