Kari-gurashi no Arietti

Arrietty - Elvitte a manó
Hiromasa Yonebayashi (2010)

Ismét egy csodálatos Ghibli történet. Mondanom se kell, hogy kár lenne kihagyni egyet is ezek közül. Úgy látszik Miyazakinak sikerül kinevelnie az utódait is. Ezt a kimondhatatan és leírhatatlan nevű Hiromasa Yonebayashi rendezte, aki már régóta a Ghiblinél tevékenykedik ugyan, de ez az első rendezése. 37 évesen ő lett a legfiatalabb direktor a stúdiónál. Azért ez is elég sokat elárul.


Meglehetősen látványosra sikerült. Bölcsen és átgondoltan haladnak a korral, a korábbiaknál megint egy kicsit több számítógépes segítséggel, de csak épp amennyivel szükséges, amennyit a történet is elbír. A képek elképesztő részletességgel vannak kidolgozva, feltétlen ajánlott a nagy felbontású változat beszerzése.
Ezúttal egy jópofa kis emberkékről szóló történetet kapunk. A mélység, a hangsúlyos tanító célzat itt is simán az elvárt szint felett. Kalandos, könnyed, szórakoztató. Kicsiknek, nyagyoknak, fiúknak, lányoknak, mindenkinek ajánlott. Az osztályzat lehetne több is mert simán benne van a potenciál, de a történet most nekem ennyit ér.   8/10

Megjegyzések