Miss Pettigrew Lives for a Day

Miss Pettigrew nagy napja
Bharat Nalluri (2008)

Annyi film készül manapság, hogy filmkedvelő legyen a talpán, aki naprakész tud maradni. Túl nagy a választék, túl sok a lehetőség. Érdekelnek a régebbi filmek is? Pár évtizedre előre megvan az esti szórakozásod. Ki szeretnéd terjeszteni látókörödet? Szélesebb stíluskörben érdeklődsz? Az európai, az arab és a távolkeleti filmeket is fogadja a gyomrod? Garantált a kilátástalanság. Erősen szűrni kell. Imdb, Metacritic, Rotten Tomatoes, blogok, újságok, magazinok, kinek mi. Vagy mind egyszerre. Időigényes hobbi, ha komolyabban foglalkozni szeretne vele az ember. Még így is komoly esély van rá, hogy kimaradnak olyan alkotások, melyek akár örök kedvencé válhatnának.


Ez a film is teljesen kikerült idáig. Sehol sem találkoztam vele. Már nem is emlékszem, hogy akadtam rá az útvesztőben. Miss Pettigrew egyébként nem egy olyan típusú karakter, aki sokak kedvencévé válna, de jópofa kis vígjáték ez. Ehhez mérten méltatlanul kis népszerűségnek örvend. Sokkal szimpatikusabb, mint a mai trendi párkapcsolati, fingós-hányós, szívós stb. komédiák. Ártatlan és egyszerű. Nem akar nagy lenni és nem is válik azzá. Könnyű szórakozást ígér egy megható, vicces történettel, és ezt maradéktalanul teljesíti is. Nem tolakodó, inkább kimért (a szó jó értelmében), konzervatív és nosztalgikus. Valószínű innen ered a viszonylag kis ismertsége.


Amy Adams és Frances McDormand párosa viszi a hátán filmet. A kapcsolatuk az ami újnak hat, ezáltal válik érdekessé. A női barátságot bemutató történetekkel amúgy sem lehet Dunát rekeszteni, köztük ráadásul még egy anya-lánya szerű különleges kapocs is kialakul. Egy nap alatt. Nehéz elhinni, hogy ennyi érzelem és mozgalom belefér egy napba, de nem is lényeges. Annyira emberiek, hogy képtelenség nem végigkacagni ezt a másfél órát. Amy Adams, sokaknak tűnhetett úgy, hogy csak egy típusú karaktert tud eljátszani, pedig nem csak árnyalatni különbségeket játszik el, teljesen azonosul ezekkel a naívákkal. Azóta megmutatta, hogy más stílusban is tudja hozni ugyanezt a jó formát (Doubt, The Fighter). Arról nem is beszélve, hogy aki a Junebugot látta, annak semmi kétsége nem lehet afelől, hogy tud mélységet adni ezeknek a butuska nőknek. Frances McDormandról sokat elmondani nem lehet, anélkül, hogy azt ezren ne írták volna már le róla. Most is hozza a tőle kötelezően elvárt, magas színvonalat. Röviden összefoglalva, a film nem árul zsákbamacskát, ragyogó alakításokkal mutatja be két nő találkozásának mozgalmas és vicces napját.   7/10

Megjegyzések