Damsels in Distress

Whit Stillman (2011)

Sohase volt egyetemista fruskák egy sohase volt idealizált világban és időben, értelmezhetetlen, álomvilágba illő problémákkal, mindezt úgy előadva, hogy mégis teljesen releváns, kortárs mű. Mesterkélten túljátszott és színpadias, de ezzel egyidejűleg kikacsintva, üdén humoros, valamint ironikusan entellektüel.
Azt hiszem nagyjából ezzel sikerült jellemeznem, hogy Whit Stillman megint mennyire egyedit alkotott és hogy mennyire formában van (volt 2011-ben) 13 évvel A diszkó végnapjai után. Egy egyedi remekmű, ami annyira briliánsan megírt párbeszédekkel van előadva, hogy már tényleg semmi mást nem kívánhat az ember, csak egy rendes magyar feliratot, mert ez még egy remek angol tudással rendelkezőt is próbára tesz.
Hát erről beszélek én kérem! Ez kell a magamfajtának. Olyan ambivalens érzéseket keltő, mégis teljesen magába szippantó szerzői alkotás, amiből ha kell, egy mákszemnyit sem lóg ki a hétköznapi ügyetlenséggel megrendezett és eljátszott musical betét a végén. Tanítani kellene.   8/10

Megjegyzések