Django Unchained

Django elszabadul
Quentin Tarantino (2012)

Azt nem mondom, hogy épp a legindokoltabb időszakban, de Tarantino istenítése talán lassan a tetőfokára hág. A főnök egyre szemtelenebbül veszi poénra az elhasznált filmes technikákat és az összes létező klisét, a rajongóbázis pedig folyamatosan nő és nő. Annyiból érthető, hogy az idő múlásával egyre több emberhez jut el, így egyre többen tudják megismerni. Annyiból is, hogy a Kill Bill filmekkel elindított explicit előadásmód útkeresése mostanra érett be igazán, és ez a szélesebb rétegnek kedvez. De hol van ez az egész cirkusz a Kutyaszorítóban - számomra kissé túlságosan - lassan haladó szócséplésétől és minimalizmusától? Hol van ez a Jackie Brown ízlésesen visszafogott stílusától?
Nagyon messze és ezt jól érezhetően, nem negatív mellékzönge nélkül mondom. Mert annak ellenére, hogy mennyire jól szórakoztam rajta, nem tudom annyira magaménak érezni. Távolabb áll a valóságtól, mindössze ennyi a bűne. Kevésbé teljesíti a számomra ideális film követelményeit. Illetve az is lehet probléma még, hogy Tarantino nekem a Jackie Brown idején tetszett a legjobban, és érzem, hogy azt a szintet nem fogja még egyszer elérni. Ha ebbe az irányba tart, akkor legalábbis biztosan nem. Most attól tartok inkább, hogy ezek után lassan át fog fordulni önmaga paródiájába, de ne legyen igazam. Az utóbbi két filmjében tapasztalt jó egyensúlyérzék egyelőre szerencsére azért nem erről árulkodik.


Az egyedüli komolyabb problémám a filmmel egyébként Jamie Foxx. Simán el tudom képzelni, hogy Will Smith izgalmasabb lett volna. Ez a csángó egyszerűen egy fapofa. Waltz és DiCaprio brillírozása mellett feltűnően semmilyen. Jut eszembe, Christoph Waltz kétszer kapta meg ugyanazért a szerepért az Oscart, helló! Ez persze nem őt minősíti. És az sem, hogy sikerült a hypemachinenek a #43. helyig feltornászni az imdb-n, megelőzve az Aranypolgárt, az Amerikai szépséget és mondjuk a Ragyogást. Na de befejeztem a nyafogást. Tessék megnézni mindenkinek, mert kurva jó film.   8/10 Szerk.: Nincs ez olyan jó hello!   7/10

Megjegyzések