Forbidden Planet

Tiltott bolygó
Fred M. Wilcox (1956)

Próbálom pótolni a szégyenletes hiányosságokat (ae lista), úgyhogy most lesz még néhány sci-fi, amit meg fogok nézni. Elvileg. Bár ettől a kis cukiságtól, most eléggé elment a kedvem. Hogy mit keres egy 1956-ban készült, minden részletében elavult film, egy mai húszon és harmincon évesek által készített top listán, arról fogalmam sincs, de nagy kérdőjeleket vet fel.


Kezdésnek ott van a zene, a gagyi díszlet és az akkori színházközeli - mára moziidegen - színjátszás. Azt el tudom képzelni, hogy nosztalgikus érzéseket kelt, az első pár percben én is megmosolyogtam, de rövid idő után egyszerűen idegesítő, és ez még hagyján, elidegenítő is. A hatására egyre inkább kirekedek a film befogadására ideális komfortzónámból és csak mintegy eltöprengve, objektíven tudom nézni, a korára való tekintettel próbálom keresni, hogy annak idején miért volt jó, újító, okos stb. Persze nem akarok más nevében beszélni, de szerintem nem állok távol az igazságtól a kijelentéssel, hogy nehéz elképzelni olyasvalakit, aki ezt még ma is átélhetőnek és komolyan vehetőnek mondja. Főleg olyan egyén, aki filmfalónak mondható. Nem üti meg egy mai ember ingerküszöbét.
A történet egyébként tényleg nagyon rendben van, mai szemmel is elgondolkodtató és érdemleges filmtörténet, szóval nem lenne rossz ebből egy remake. Inkább ebből, mint pár éves filmekből vagy nem amerikaiból gyorsan amerikanizálni egyet.   3/10

Megjegyzések