Le conseguenze dell'amore

A szerelem következményei
Paolo Sorrentino (2004)

A legrégebben a winchesteren heverő film megtekintése - sokadik rész.


Nézem én a Sorrentino filmeket mintha muszáj lenne (ez az 5. amit látok tőle), mert érzem benne a lehetőséget, de az átütő alkotását még nem sikerült megtalálnom (eddig a Youth tetszett a legjobban). A szerelem következményei sem fáj, hogy létezik, csak nem igazán értem. Könnyen lehet, hogy bennem van a hiba, de ahogy más filmjeinél is, csak az ürességet érzem. Mintha hiányozna belőle a lényeg. A hangulat nem fog meg, tehát a style becomes substance nem működik. Ez van, és valószínűleg ez a legnagyobb baj a film és jómagam kapcsolatában, mert gyakorlatilag ez az egyetlen aduásza, erre lett felépítve minden. Végig csak a sejtetés megy, lassú, vánszorgó egymás mellé pakolt képek és jelenetek. Egyértelmű érzelmeket egyáltalán nem kapunk, a karakterek mozgatórugóit pedig a lezárásig sem fedi fel. Így talán külön említenem sem kellene, hogy nem áll össze a mondanivaló.


Toni Servillot mindig jó nézni, de fogalmam sincs, hogy kit játszott és mit miért csinált. Még csak azt sem érzem, hogy szerelmes lett volna, pedig a cím azt engedi sejtetni, hogy valami ilyesmi talán szerepel a filmben. Érezni, hogy milyen sötétben tapogatózok? Nehéz helyzet az enyém, aki olyan ember volnák, aki mindent megpróbál megérteni. Mondhatnám, hogy ez egy szarul megírt, kusza zagyvaság, értelmezhetetlen karakterekkel, de érzem, hogy igazából csak egy hajszál választja el a zsenialitástól, hogy ez az egész katyvasz összeálljon valami jelentőségteljes egésszé. Sajnálom, pedig az alapszituáció ötlete most is kiváló (egy mafia által kitartott=száműzött muksó lassan múló, sivár életét mutatja be), szokás szerint a hangsúlyos fényképezés is erős és pillanatok, szituációk erejéig nagyon hatásos tud lenni (pl. Olivia Magnani figurája felettébb izgalmas). Gondolom fogok még tőle filmet nézni, de remélem végre az összeáll majd, mert ha átlagolom, nem áll nálam valami fényesen.   5/10

• Szeretem a számokat, úgyhogy nesztek: a filmjei átlaga jelenleg 5,2. (Youth 7/10, La grande bellezza 6/10, This must be the Place 3/10, Il Divo 5/10)

Megjegyzések