Deus Ex Musica #3

The Sugarcubes - Dream TV

A nagy zeneválogatás kellős közepén (na jó igazából csak szeretnék ott tartani, még fájdalmasan messze van a fele is), előkerültek a Björk körüli dolgok. Márpedig az izlandi nagyasszony a Nagy Felvilágosodásom utáni közvetlen időszak legerősebb hatású szereplője volt. Igaz a korábbi munkáit (zenekarokkal) jóval később ismertem meg, de ő minden vitán felül, egy a kevesek közül akinek majd az összes albumán találok legalább egy olyan számot, amit teljes egészében sajátomnak érzek, tehát erre a kivételezett listára is felkerülhet.


Persze itt nem csak róla van szó, hiszen volt mellette még öt másik ember és ez kétség kívül egy igazi zenekari produkció. Egyébként nincs kétségem felőle, hogy ahogy általában az izlandi együtteseknél, náluk is a népük sajátossága tesz hozzá jócskán az egyediségükhöz, de tulajdonképpen lényegtelen, mert a végeredmény egy igazi zenetörténeti jelentőségű produkció. Az első két albumukban egyszerre annyi féle zenei stílus esszenciája csapódott le, hogy még felsorolni is nehéz lenne.
Hogy mégis mivel lehetne körbeírni? Punk, musical és pop. Ez már jól hangzik. Punkos lendülettel kezdenek, ahogy az album amin található (Here Today, Tomorrow Next Week!), maga a szám is in medias res, bele a lecsóba felütésű. Feszes basszusmenet, pörgő dobok, a dallamok meg fülbemászóan poposak és az egésznek mégis van valami furcsa musicales beütése, ahogy Einar végigüvölti az egészet. Maga a felszabadult, őrjöngve tombolás mintapéldánya. Egy energiabomba. A francos TV meg elmehet a fenébe! Dobja ki mindenki az ablakon!


9:42

Megjegyzések