Europa Report

Sebastián Cordero (2013)

Tűéles, valódi biztonsági kamerás hatást nyújtó fix állású és kézi-kamerás, rángatózó képek. Tipikus kellékek egy found footage filmben, ám űrhajónyi szűk helyiségben tényleg természetesen hatnak. A klausztrofób érzést kénytelenül átadják, a jó színészek pedig szépen ráerősítenek. Nem tipikus amerikai karakterek, élnek, saját személyiséget lehet beléjük látni. A küldetés izgalmas, érezni a feszültséget, a várakozást, a bizonytalanságot, az ismeretlen fenyegetést és a rengeteg hibázási lehetőséget. Ezt idáig röviden összefoglalva: hiteles. Ami rendkívül lényeges, mert kényes téma egy ilyen klasszikusan tudományosra belőtt sci-fi esetében. Persze nem merülnek mélyre a témában, sőt biztos, hogy bullshit nagy része, de a nézők 99+ százaléka úgyse konyít semmit az űrhajózáshoz, egy hollywoodi filmben meg még ennél is sokkal meseszerűbb az egész.


Remekül fokozza az izgalmat, hogy végig nyitva marad a hazajövetel kérdése, a tudományos magyarázatok is folyamatosan piszkálják az agytekervényeket, szuperek a képek, szóval teljesen elkényezteti a magamfajta űr-rajongót. Ráadásul kapunk egy félelmetes jelenetet az egyik legborzasztóbb halálnemről, az űrben való elszabadulásról, amolyan 2001: Űrodüsszeia Light formában.

Tulajdonképpen egyetlen probléma van vele: túl lett gondolva. A sztori bizonyos részeit feleslegesen fedik fel a nyitányban és szükségtelennek érzem az időben való ugrálást is a játékidő középső részében. Egy lineáris, minden sallangtól mentes (a küldetést előkészítő bevágások maradhattak volna) verzióban nagyon nehéz lett volna fogást találni. A szkifi él! Legalábbis egy film erejéig.   8/10

Megjegyzések