Nordvest

(Northwest)
Michae Noer (2013)

Úgy néz ki, hogy a dánok az anyatejjel szívják magukba a gördülékeny, realista dráma készítésének csínját-bínját. Viszont egyetértek loire kollégával, miszerint újabban változás van levegőben. A sallangmentes, tényszerű és roppant hatékony, leginkább a Dardenne testvérek és Refn Pusher trilógiájára hajazó előadásmód fele nyitottak. Legalábbis Noer és Tobias Lindholm ebbe az irányba indult el. Szociodráma, de nem érzelmi, vagyis párkapcsolati, családi, hanem bűnügyi témájú. És legalább olyan jól csinálják, mint a nagy elődök. Hiányzik a direkt provokáló, polgárpukkasztó alapvetés, helyette a könyörtelen bűnözővilág hierarchiájának aljára került newcomerek gyors amortizációjának lehetünk szemtanúi.


Ugyanúgy lebilincselő, de másképpen. Az otthon kényelméből figyelve, nehéz nem arra gondolnom, milyen könnyen látom őket szűk látókörűnek. (Pedig az R-el ellentétben, itt jelentősen több lehetőségük lenne a kitörésre.) Egyszóval elidegenítő hatású. Ostobáknak és egyszerűnek tűnnek. A dilemmájuk, hogy végleg otthagyják e családot, az érzelmeket és végképp beálljanak a férfiak világába, ahol a nők csak tárgyak és maximum a bajtársiasság, a betyárbecsület működik emocionális szinten. Megkapjuk egyből mindkét választ, de meggyőződésem, hogy a végkimenetele mindegyiknek ugyanaz lesz.   8/10

Megjegyzések

  1. Jó, hogy említed a Pusher-t. Nekem is a fejemben volt, amikor eszme futtattam a filmről, de elfelejtkeztem róla. A Nordvest véleményem szerint többet merít belőle, mint az R, mivel a külsőségeket (gyors snittek, cool klubjelentek, és hát a futva menekülés ugye) is kitűnően adaptálja belőle. Gondolkoztam is rajta, hogy koppintás-e, de mégis más, amelyre te kitűnően rávilágítottál: " hiányzik a direkt provokáló, polgárpukkasztó alapvetés, helyette a könyörtelen bűnözővilág hierarchiájának aljára került newcomerek gyors amortizációjának lehetünk szemtanúi".

    VálaszTörlés
  2. Nekem is megfordult a fejemben, hogy esetleg nyúlás, de azért nem áll olyan közel hozzá. Illetve ha merítettek is belőle, tisztelettudóan tették.
    Egyébként nagyon tetszik nekem ez az új vonal. Habzsolni való.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése