Kojot

Kostyál Márk (2017)

Magyar zsánerfilm, ami jó. Létezhet ez? Úgy néz ki most már igen. Azon keveseknek, akik hallották a hírét és azoknak, akik csak úgy "miért ne" belekezdtek, nem kell elmondani, hogy vigyék hírét, mert egész biztos, hogy maguktól is terjeszteni fogják. Iszonyú erősen indít. Az a brutális 5 perc - akár egy kisfilm is lehetne - nemcsak megalapoz a történetnek, de iszonyú alapos munka is egyben. A csodálatos vágásnak és a kiváló kamera-munkának, valamint a lecsupaszított és lényegretörő forgatókönyvnek köszönhetően, teljesen érthető és erős hatású minden pillanata.


Közismert, befogadható, de nem elcsépelt narratívára épít, ezért nagyon könnyen átélhető. A fűszert a magyar hangulat, a kiválóan eltalált, mindenki számára azonnal megkapó, szomorú valóság jelenti. Fájdalmas, amilyen képet rólunk, vidéki hungariánokról fest, de nagyon jól csinálja. A kocsma dohos füstszaga, a falusi lagzi olcsósága, a vacak szófordulatok és az elmaradott világszemlélet. Minden átjön. A film szembe állítja, ahogy a modern, városi, "normális" életből - saját elhatározásból (!) - lekerülő ficsúr, valahogy mégis ebben a fosóhomokban találja meg önmagát. A konstans nyomasztásként megélt társadalmi megfelelési kényszer miatt, nem mindenkinek fekszik a városi élet. Van aki az egyszerűbb, régiesebb világban találja meg magát. Csak legalább hagynák neki.


A szerelem és az önzés elkerülhetetlen konfliktusa, az önfeláldozás, az életközepi útkeresés felszabadultsága, a családi örökség és az ódivatú életszemlélet fentarthatatlansága, meg még egy valag kérdést megfogalmazhatnék, amihez okosan nyúl. Érzelmileg egyszerűen fantasztikus. Pár beszélgetésben van egy kis fals hang, de a java teljesen valósnak megélhető. A végére sajnos kicsit sok lesz, túl lett gondolva, ezért lendületét veszti. Főleg a hosszan lassított, utolsó, nagy konfliktus nem áll jól ennek a játékidőnek. A zene viszont érthetetlen módon simán csak fos, teljesen idegen és feleslegesen túl is van használva. Innen nézve kész csoda, hogy mennyire jól működik a film java. Merthogy nagyon jól működik. Kötelező jelleggel nézni kell! Én simán nekiállnék másodjára is. Akár azonnal.   7/10

Megjegyzések