The Holdovers

Téli szünet
Alexander Payne (2023)

Milyen kevés van ezekből a szívet melengető, hollywoodi tanulságtörténetekből! Mondjuk rohadt nehéz lehet összehozni, hogy ne legyen csöpögős, kioktató, bárgyú, egyszerű vagy éppen túl manipulatív. De Alexander Payne-nek megint sikerült. Ezennel kinevezem a Holdovers-t a jóindulatúan manipulatív filmek mintapéldányának. Szívet melengető és életigenlő, de ugyanúgy benne van mindennek az árnyoldala is. Semmit nem titkol el. Elnéző a jellembeli hibákkal kapcsolatban, de nem bántóan.

Kevés szó esik egy ilyen film kapcsán az audiovizuális tálalásról, de látszik, hogy drámához képest különösen nagy hangsúlyt fektettek rá. És ezt nagyon meghálálja az élmény. Elképesztő munka van a részletekben. A régies főcímben, az asztalra ömlesztett tárgyakban, a színekben, a ruhákban, mindenben. Iszonyú erősek a karakterek az írás szintjén, de a színészek is egytől egyig karizmatikusak.

Egy kedves történet arról, hogy mindenkinek meg kell küzdenie a saját démonaival, hogy mindenki előtt más út áll és hogy mindenki megérdemli az esélyt a közeledésre. Beszélni, kommunikálni, szocializálódni kell, meg kell nyílni mások felé, mert egyedül beleszürkülsz az életbe és elveszel a saját fejedben. Van mit tanulni belőle.   8/10

Megjegyzések