The Outlaw Josey Wales

A törvényenkívüli Josey Wales
Clint Eastwood (1976)

Van számomra valami megnyugtató ebben a filmben. Összetett, hogy miért. Nincs nosztalgia érzetem a westernek felé, mert sosem kedveltem a műfajt igazán. Ma már alig készülnek westernek, szóval amúgy nehéz nem múltat idézve rájuk gondolni. És akkor itt egy az aranykor után készült példány, ami voltaképpen a szokásos figurákkal és történetelemekkel játszik, mégis totál betalál.

Csodásan ragadja meg, hogy miről beszél szavakkal és miről csak képekkel. Nagy erőssége a filmnek a gyakorlatiasság. Sikerül elhitetnie a lehetetlen szituációkból való sikeres kijutást, ami elég nagy bravúr. A filmek nagyon kis százaléka képes erre... Gyönyörűek a képek és szuperek a helyszínek, de a zene sajnos nagyon rossz.


Clint Eastwood fantasztikus munkát végzett színészként és rendezőként is. Nem vagyok oda a híres western szerepeiért (kivétel Unforgiven), de itt valamiért tényleg elég csak ránézni a rezzenéstelen arcára és mindent értek. Egy nagyon könnyen szerethető főhős. Egy egyszerű élet, egyszerű embere. A hozzá csapódó, vezetőre, útmutatásra váró - irtó szórakoztató - figurák kiegészítik őt. A minden mindegy őrületből ösztönösen építi újra magát a segítségükkel. Az improvizált, tervek nélküli utazásuk egy furcsa roadmovie keretében leképezi az embertelenségből való kiutat. Fantasztikus!   8/10

Megjegyzések