Halloween

Halloween - A rémület éjszakája
John Carpenter (1978)

Zoli filmtörténeti jelentőségű darabokat pótol, volume sok. Mostanában amikor ilyesmire adom a fejem, mindig arra a következtetésre kell, hogy jussak: nem véletlen, hogy idáig kimaradt. Pedig ez is egy megkerülhetetlen példány. Már ha az unásig ismert klisék - talán - első alkalmazásáról van szó. Rengeteg dolog zavart miközben néztem, mert olyan mintha teljesen hülyének néznének, mintha kőkorszaki módszerekkel próbálnának rávenni, hogy éljem bele magam. Rendben van, hogy ez nem egy realista műfaj, de alapvető köze sincs a valósághoz, így a feszültségnek, a működőképességének egyből lőttek. Nem tudom meg nem történté tenni azt a 36 évet, de megkockáztatom fiatalabb, kevésbé érett fejjel is ugyanilyen bugyutának tűnne. Nevetni azért lehet egyes bénaságokon.   3/10


Kiírtam a kedvenc momentumaimat:
– A kamera először Jamie Lee Curtis-t mutatja, ahogy odamegy az ablakhoz. Aztán a maszkost, ahogy áll a kiteregetett ruhák között. Nyilvánvalóan észrevették egymást. Aztán megint JLC-t mutatják, ahogy megrökönyödik és folyamatosan bámulja. Aztán megint mutatják a ruhákat, de a maszkos már sehol. Eltűnt vagy mi lett vele? A csaj nem nézett félre!
– Hogy folyamatosan ugyanaz a "feszültségkeltő" zene megy, egy idő után teljesen immúnissá tesz a hatására.
– A szuszogás inkább vicces, mint hogy félelmetes lenne. Milyen béna hörgések vannak már!
– Egyébként senkit nem zavar egy nyugodt kisvárosban egy béna maszkos fasz az utcán?
– Teljesen világosban elindulnak kocsival pár utcával odábbra, mire odaérnek teljes sötétség van.
– Miért a béna JLC a főszereplő, mikor az Annie-t játszó Nancy Kyes ezerszer jobban néz ki és sokkal lazábban játszik?
– A kést a gyilkosnak mindig úgy kell tartania, hogy megcsillanjon rajta a fény, nem baj ha teljesen természetellenesen néz ki.
– Hogyan tud a gyilkos egy mozdulatlan embert fél méterről eltéveszteni egy baszottnagy késsel?
– Mitől lett a gyilkosnak emberfeletti ereje?
– Miért kell következetesen hátat fordítani a potenciális fenyegyetésnek?
– Hogyan éli túl a gyilkos?
– Miért hagyja simán annyiban a doki, hogy eltűnik a teljesen lestrapált gyilkos? Ha eddig szenvedett vele, miért a legkönnyebb résznnél adja föl?

Megjegyzések