Popiól i diament

Hamu és gyémánt
Andrzej Wajda (1958)

Nehéz dolga van egy magamfajta filmkedvelőnek, amikor egy fontos, régi filmmel kerül szembe. Ugyanis ha az a mű történetesen az idő vasfoga által jócskán megcsócsált (mit finomkodok, szétcincált) darab, akkor hiába a jó szándék és az akkoriban érdemnek tartott sajátosságok, nekem sajnos csúnyán le kell húznom.
Indítanak egy jópofa akciójelenettel, amiből én, az amerikai akciófilmeken felnőtt, tudatlan senkiházi, csupán annyit látok, hogy nevetségesen lett összevágva. A hangok minősége gyatra, a gépfegyver hangja például cincogásnak tűnik (a záró gyilkosság-jelentnél is ugyanez). Ezen mondjuk simán túl tudnék lépni, egyéb, fontosabb érdemek nyomására, de a hangoknál még érdemes tovább is elidőzni. Többször előfordul, hogy jelentek váltása közben folyamatosan megy tovább a háttérzaj (madárcsicsergés, zene), miközben teljesen nyilvánvaló, hogy idő telt el és a helyszín is megváltozott. Mivel ez nem egy művészkedő, alternatív film, ezért hibának rovom fel. Méghozzá elég komoly hibának. Teljesen megbolygatja az ívet, kizökkent az élmény befogadásából. A katasztrofális, a fülem mellett 5 cm-re beszélő utószinkronról már nem is akarok hosszasan beszélni.


A technikai megvalósítás mellett olyan egyszerű problémám van még, hogy nem értem, hogy a főszereplő(szerű) egyedi napszemüveges figura mit miért csinál. Furcsa, értelmezhetetlen hangsúlyokkal beszél, közben teátrális, nevetséges mozdulatsorokat improvizál (meglőtték, ezért elfut és futás közben néha megpróbál fölkapaszkodni a falra - ez elég vicces), amiről csak sejteni lehet, hogy éppen egy haláltusa vagy halálra neveti magát. A történet meg toporgó, kavargó, nehezen akar haladni, inkább a hangulata lehetne megnyerő (ha az lenne). Nehéz hova tenni.
Hát így jártam ezzel a filmmel. Kínok közt néztem végig, de az lebegett a szemem előtt, hogy ezek után már biztos nem lesz többet kedvem Wajdát nézni. Lehet, hogy ez könnyelműség és megfosztom maga valami remekbe szabottól, de igazából erre nem látok nagy esélyt. Tiszteletem jeléül megkapja a 3/10-et.

Megjegyzések