Avengers: Age of Ultron

Bosszúállók: Ultron kora
Joss Whedon (2015)

Pénzt nem voltam hajlandó áldozni érte, úgyhogy nálam most volt gyereknap.

Jól bevált recept szerint készült, úgyhogy nem nagyon tudták elrontani. A legfontosabb geek-elélvezési szempontokban mindenhol a biztonságra törekedtek, váratlan dolgok nincsenek, minden kicsit is kockázatosat végleg kiirtottak belőle, blábláblá, blábláblá, tovább nincs értelme folytatni a sort.

Úúú mennyi!

És mégis! Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem élveztem. Annak ellenére, hogy soha nem éreztem még ennyire Marvel filmmel kapcsolatban, hogy kisgyerekeknek készült. Sajnos intellektuális szórakozásról szó sincs. A poénok, de lényegében minden csak ebben a kis zárt közegben értelmezhető. Egy csöppnyi objektivitással, akár tíz perccel a megtekintése utána rápillantva is nevetségesen egyszerűnek és alantas bolondozásnak tűnik az egész. Ennyi szereplővel érdemleges karakterfejlődésről szó se lehet. Minden szereplő adott. Kapunk belőlük egy-egy szeletet, egy morzsányi plusz infót a következő jelenetben és másra már nincs is idő. Ez a készítőknek pont megfelel, mert amihez értenek, abból grammra kimért pontossággal zsúfoltak bele annyit, hogy a fontos dolgokra már ne kelljen koncentrálniuk. Nekünk meg azért jó ez, mert tét nélkül bambulhatunk, úgyse lesz szó semmi komolyról és kizárólag azt kapjuk amit előre el is várhatunk az egész cirkusztól.

Drámaveszély!!!

Elhintik, hogy közeledés van ScarJo és Raffaelló közt, aztán már együtt vannak. Ja nem, mégse. Talán lehet. Újra nem... Össze kéne számolni, hogy mennyi idő telik el ezzel, de ha 10 percet mondok, az biztos sok. A majd két és fél órás filmből. Tudom, hogy nem kell komoly drámát várni, de azért na. Az idősíkok direkt nehezen értelmezhetőek. Ennyi szereplővel olyan rengeteg dolog történik egymással párhuzamosan, hogy eltelik vagy 10 perc mire a végére érünk a sornak és folytatódhat az első karakter idősíkja. Így még a cselekmény koherenciájára se kell annyira figyelniük, de minek mondom. Ki van ez találva, na.

Megint megkajáltam, de közben minden eddiginél jobban undorodom az egész kiszámíthatóságától és a kockázatkerülő meghunyászkodásától. Kinyírja a fantáziát, csírájában elfolytja minden mélyebb érzelem lehetőségét, szóval maga a Sátán műve az egész. Égetnivaló szenny, de legalább vicces és kikapcsolja az agyat. Többet ebből azért már nem hiszem, hogy be tudnék fogadni, de biztos meg fogom nézni a következő 67 részt. Talán azokat majd rendesen le lehet szidni végre a francba.   6/10

Tetszőleges akció pillanatkép. Itt legalább látni valamit, mozgóképen nemigen.

CGI, CGI, CGI, CGI CGI CGICGICGICGICGI és mégtöbb CGI. Gecisok CGI!!! Ami még súlytalanabbá teszi az egészet és annak ellenére fantáziátlanabbá, hogy lényegében 0-ról, csupán számítógéppel készítik el a film nagy részét. Hogy hogy nézhet ki a forgatás...

Az egész produktum esszenciáját azt hiszem ez a gif jelképezi legjobban:

Megjegyzések