Far from the Madding Crowd

Távol a világ zajától
Thomas Vinterberg (2015)

Crowd-pleasing céllal, klasszikus stílusban elkövetett romantikus, kosztümös könyvadaptáció

Szívesen belelátnék Vinterberg fejébe. A technikai megvalósítás nehézségei miatt azonban marad az elmélkedés ebben a pár sorban. Eddigi pályafutásában volt dogmafilm, közepes vígjáték, amerikai stílusú, de mégis hamisítatlanul dán fantázia-izé, ütős modern dráma, meg még ki tudja mi. Kosztümös, romantikus dráma még nem volt. Nagyra tartott rendezők könyvadaptációit mindig érdekes figyelemmel követni, mert sose lehet tudni mire számítson az ember. Pl. Andrea Arnold Üvöltő szelek verziója egyedi hangot ütött meg, és bár megosztó volt, elég emlékezetes is egyben.


Meglepetésre, ez jószerivel se nem több, se nem kevesebb, mint egy erősen a vizualitásra épülő, manipulatívan leegyszerűsített, egyoldalú értelmezés. Nincs helye semmiféle kételynek, más megvilágításnak vagy mellékvágányra futó, csapongó gondolatoknak. Vinterberg és David Nicholls forgatókönyvíró így látták a könyvet és nem voltak restek megmutatni nekünk. Beleadtak a szánkba mindent amit nem szégyelltek, és arra kell buzdítanom mindenkit, hogy örüljünk ennek, mert én látám, hogy ez jó. Nincs azzal semmi baj, hogy nem formabontó és kicsattanóan eredeti. Éppen elég az, hogy öröm ránézni az összes képkockára, kényelmesen, de üresjárat és hibák nélkül halad végig a történeten és minden színész top formában hozza a tőlük elvárt magas színvonalú alakítását. A gárda tökéletes, élükön az igai nővé érett Carey Mulligannel, akinek meg se kottyan a komoly, vezető szerep.


Ezek után, egyre inkább érdeklődve figyelem, hogy vajon most merre tart Vinterberg? Hol próbálja ki magát legközelebb? Egyre szimpatikusabb, hogy ilyen sokoldalú és ügyes, szóval kíváncsi vagyok és excited. Jó, hogy ő is itt van nekünk.   7/10

Fun fact: Juno Temple nem meztelen!

Megjegyzések