Krisha

Trey Edward Shults (2015)

Le vagyok sújtva. Kénytelen vagyok a kedvencek közé dobni, és áradozni erről a filmről, pedig rettenetesen megviselt és nem akarom többet látni. Mintha nem majdnem ugyanezt írtam volna pár napja az I, Daniel Blake-ről. Ha már itt tartunk: Az egy lecsupaszított realista film, ez meg kb. az ellentéte, egy filmes eszközökkel erősen megtámogatott, rád telepedő, eszkalálódó pszicho-dráma.


Az igazság és az őszinteség nagyon tud fájni. És bizony van, hogy egy ember fejében lakozó elme tébolyultságát a leghatékonyabban ilyen zavaró hatást keltő zenével, hosszan kitartott zavaros tekintetekkel, izgő-mozgó, soha megnyugodni nem akaró kameramozgással lehet bemutatni. Mindeközben megközelítőleg a legszemélyesebb film - egy ember összeomlásáról -, amit valaha láttam. Utánaolvasva a készültének, egyáltalán nem csoda. Trey Edward Shults audiovizuális prezentációja katalizátorként hat a már magában is igen hatásos történetre. Ott van például a nagymutter ép gondolatainak összevetése Krisha elferdült értékítéletével. Kiválóan prezentálja a szemben álló felek közti alapvető nézetbeli ellentéteket. A belefáradt, szkeptikus próbálkozást a család részéről és a hiábavalónak érzett, esetlen küzdelmet a jóvá válásért. Külön zseniális a Krisha fejében lejátszódó szituáció összehasonlítása a valóságban történt beszélgetéssel. A film roppant szűkszavú az információkkal, inkább képekkel, hangulatokkal operál, és ez nagyon az előnyére válik. Szuperek hozzá a hangulatfestő zenék, amik ráadásul mindig más stílusban érkeznek (művészet!) és a változó képarányt is ügyesen használja. Alaposan átgondolt és kitalált koncepcióról beszélünk, nem hétköznapi szintű kivitelezéssel. Negatívum egyáltalán nem jut eszembe.

Az ugyan nem derül ki, hogy Krisha hogyan jutott el erre a szintre, de nem is lényeges. A film szemléletesen mutatja be, hogy kitartó munkával mennyire el képes torzítani egy ember a saját személyiségét. Az ő esetében visszafordíthatatlanul. Anti drog és alkohol kampányfilmnek és pszichológiai tanulmánynak is simán elmenne. Mesteri!   8/10

Megjegyzések