Us

Mi
Jordan Peele (2019)

A Get Out remekül működött, hiszen sziporkázó humorral megspékelve állított furfangos fricskát a rasszizmusnak. Teljesen átélhető, közérthető volt, tele szimpatikus és zseniálisan freaky figurákkal. Egy modern zsánerfilm, újszerű, friss megközelítésben. Ezzel szemben a Mi-ben már a család karakterei ábrázolásában is van valami nehezen meghatározható elidegenítés. Egyszerűen nem érzem magaménak őket és csak bolyongok az első véres bemutatkozásig. A történet pedig tele van logikai bökkenővel és megválaszolhatatlan kérdéssel. Rengeteget lehetne beszélni róla, amit többek között egy csomó podcastban meg is tettek. A magammal való viaskodásban végül arra jutottam, hogy mivel a cselekmény java elég lagymatag és az akciók is elég unalmasak, én inkább egy megbolondított home invasion filmnek könyvelem el. Tehát egy kicsit érdekesebb zsánerfilmmé alacsonyítom le.


± A vonós ágátfájvonit fantasztikus, de a koreográfia hozzá b-filmes, szinte olcsóvá teszi. A zene egyébként elég tolakodó.
– Ezt se lett volna szabad szinkronnal nézni, mert borzalmas volt.

Azt elhiszem, hogy elméletben jól működött, vagy azt, hogy Jordan Peele fejében ez így összeállt. Számomra inkább zavarosnak tűnik, mert egyszerű zsánerklisék mellé csupán egy jó húzásokkal operáló forgatókönyvet kaptunk, meg egy esetlenül kifejtett mondanivalót. Nem lennék meglepve, ha Peele következő filmje bukta lenne (a szememben).   6/10

Megjegyzések