Once Upon a Time... in Hollywood

Volt egyszer egy... Hollywood
Quentin Tarantino (2019)

Esküszöm Tarantino következő filmje már csak expozícióból fog állni és sose lesz vége. Csekkolni kellet volna az órát, mikor lép a forgatókönyv a tettek mezejére, de érzésre olyan két óra játékidő környékén lehet. De nincs is ezzel baj, mert irtó élvezetesen csinálja. Elképesztő részletességgel ábrázolja a kort, harapni lehet a hangulatot. Oda vágyódik az ember. Én komolyan mondom, ennél autentikusabbnak ható klasszik hollywoodot és hippi korszakot még nem láttam... Szinte a semmiről szól, de nem lehet belekötni. Monoton, de végig építkezés folyik. Hosszasan elkalandozgat, de mindig élvezetesen. Mindig hagy időt a szegmensek kifejtésére, és hiába tűnik céltalannak, ha végül mégis kilyukad valahová. Nyilván túl hosszú és túl ráérős, ezt fel lehet róni akár hibának is ha úgy tetszik, de ember legyen a talpán aki kiválasztja, hogy melyik részt kéne elvenni belőle. A végén meg azért eléggé megjön a kárpótlás érte.


Ütött, kopott coupé cabrio (Volkswagen Karmann-Ghia). Indítás után odalépni neki, kit érdekel ha generáloztatni kell. Füstöl, mintha muszáj lenne, a gumit sem kell kímélni. Egy más világ volt ez még. Egy szép, gondtalan világ. Klímakatasztrófa, folyamatos pénzügyi válság még csak a közelben sincsenek. A föld szebbik felén élik a finom, hedonista életüket (amire az egész világ áhítozik), ezek a nímandok meg belerondítanak. Szinte látom ahogy kipattan a szikra Quentin fejében, hogy mégis, hogy a kurva életbe képzelik ezt?! És tényleg! Erre lett felépítve a film, és átírt történelem még soha nem volt ennél kielégítőbb. Minek léteznek gonosz, rosszindulatú emberek egyáltalán?! Miért változott meg a világ ennyire? Miért nem jöhet ez már vissza többet soha? Elvágyódás, nosztalgia, gondolatébresztés. Minden a helyén, mesteri munka... A legjobban most a konstans színvonalat, a hibák hiányát értékelem Tarantinóban. Nagy kár lesz, ha nem fog már filmezni.   8/10

+ Elég poén a női lábakkal való trollkodás.
+ Brad Pitt és Margot Robbie, mint jelenségek, mint a korszellem reprezentációja, mint ideálok, mint kívánatos emberek, mint szexszimbólumok, egyszerűen tökéletesek.

Megjegyzések