Speed

Féktelenül
Jan de Bont (1994)

Miért alakult úgy, hogy ezt eddig nem láttam? Fogalmam sincs, pedig anno nagyon kedveltem Sandra Bullockot, Keanu Reevest meg mindig is. Bugyutának tűnt? Nem tetszett a koncepció? Nem hinném, hogy tizenpárévesen ilyesmi zavart volna. Inkább a véletlen számlájára írom.


Keanu Reeves és Jeff Daniels (akciósztár szerepben... nem semmi volt a 90-es évek!) olyan autós ugratással érkezik meg az elején, ami kb. csak akkor játszódhatna le a valóságban, ha az életük múlt volna rajta, illetve ha biztosak akartak volna lenni abban, hogy ezzel az autóval soha többé nem akarnak elhajtani onnan. Kicsit meg is ijedtem, hogy csak ilyen nagyzolás lesz az egész, de szerencsére nincs ennyire elszállva. Ebből, illetve a buszos ugratásból látszik, hogy ezek a jelenetek így sikerültek, úgyhogy cgi és további elkölthető pénz híján ezek maradtak a filmben. Látványosnak látványos, de az egyszerűbb akciók valóságossága mellett kilóg az összképből.


Nagy pörgés van, a sztori és az akciókoreográfiák szépen ki lettek fundálva, végig egyben tud maradni, csak a tipikus tölteléknek szánt karakterek zavartak, meg kicsit túl lett nyújtva, mert az utolsó csavarnál már erősen lankadt a figyelmem. Sok egyben ennyi feszültség és vad akció. Az egymás átverésére, a szituációkból való kijutásra játszó dramaturgia hátránya, hogy célzottan irányítja a néző figyelmét, emiatt a túl aprólékosan kidolgozott részletek és az elnagyoltak nagyon elválnak egymástól, ha tényleg figyel is a néző... Azt gondolom produceri oldalon erőltették, hogy a két főszereplőnek össze kell jönnie, mert amúgy a történet szempontjából teljesen légből kapottnak tűnik... Egészen biztos, hogy ha anno látom, akkor rajongtam volna érte. Hát így most nem.   7/10

Megjegyzések