Deus Ex Musica #2

Boards of Canada - Zoetrope

Azt a nem törvényszerű összefüggést véltem felfedezni az elektronikus zenét kedvelők és nem kedvelők összevetésében, hogy akik csak nagyon kevés esetben hajlandóak ilyesmit hallgatni, azok nem igazán vannak oda a hangért, mint önállóan is zeneként funkcionálni képes ingerért. Érthetőbben: maguk a hangok, főleg a statikus, elektronikusan generált, tiszta hangok nem hozzák őket lázba, nem tekintenek zeneként rá. Ezzel természetesen a modern kori zene elég jelentős részét ki is zárják a hallóterükből, élen az ambient, drone párossal, ami valljuk meg őszintén, elég nagy érvágás.
Persze ennyire nem egyszerűsíthető le a helyzet, de valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag mindenképpen le akartam írni eme megfigyelésemet. Ezeknek a zenéknek a befogadásához teljesen más hozzáállás szükséges, de legalább ennyire különbözik a kapott élmény is. Mindenki másért hallgat zenét, jól tudom. Az emberek nagy részének pedig nincs igénye arra, hogy olyan zenét hallgasson ami nyugalmat áraszt, úgyhogy ez mindig is rétegzene marad.

Zoetrope by repiteme

Érdekessége, hogy tulajdonképpen elég messze áll a Boards of Canada többi munkájától. Aki nem ismerkedett meg velük komolyabban, könnyen el is kerülhette, mert a nem túl jelentős figyelmet kapott In a Beautiful Place Out in the Contry EP eldugott zárószáma ez. Kilóg a sorból magán a lemezen, de még az általánosan magas színvonalon teljesítő BoC repertoárjából is kilóg az emelkedettségével.
Ismertem ezelőtt is rengeteg ambientet, de amikor ezzel találkoztam, egyből eldobtam az agyam felhőket vadászni, mert ez mindenen túltett. "I hope Heaven sounds like this" olvastam valahol találóan. Csak most döbbenek rá mennyire találó a címe. Azt a nyugalmi szintet amit ez a folyamatosan visszhangzó, fel-felerősödő, kellemesen csengő hang gerjeszt, nem lehet leírni hiányérzet nélkül. Felhőtlen és gyönyörű. A távolba néz és teljesen időtlenné válik ahogy elhiteti, hogy sose lesz vége. És kívánnám is, hogy tényleg ne legyen vége, de öt perc után, egy ötletes töréssel, mégis hirtelen véget vetnek neki. A hiba amit generáltak, pimaszul jelzi, hogy bármeddig szólhatna tovább, ha úgy tetszik, csak mivel a lemez amúgy is véges, legyünk olyan kedvesek és inkább rakjuk be még egyszer. És akkor most hallgassuk meg még egyszer. Meg még egyszer...

Megjegyzések