Un heureux événement

A legszebb dolog
Rémi Bezançon (2012)

A szerelembe esés első pillanatait felelevenítő életképekkel nyitni hatásvadásznak tűnhet, ám - mindig mondom - óvakodj a korai ítélkezéstől; érhetnek még meglepetések. Ahogy most is. Felettébb jó ütemben szerkesztett dráma... Ja hogy ez Mr. Hátralévő életed első napja új filmje! Erről miért nem tudtam korábban?


Könnyedén indít, amikor kell akkor vicces. Szerencsére nem veszi túl komolyan magát. Szépen lassan bontja ki a problémát, amit csupán egy előforduló lehetőségként vázol föl. A lényeget felnagyítja, kiemeli a mondanivalót, de hatásvadásznak nem nevezném. Mégis szíven üt. A téma egyébként is ritkán kerül elő, hát még filmen. Máshol öt perc boldog zenei aláfestéssel elrendezik, itt a bevezetés után akkor indul be igazán, amikor a legtöbb mozi véget ér.
Szembetűnő a történet tagolása, de ritkán tapasztalt egyensúlyban van, még a szülés utáni elütő epizódos bemutatás sem zavaró. Fontos része a hatáskeltésnek a szexualitás, az intim pillanatokat természetesen ábrázolja, nem fedi el, de nem is tolja az arcunkba. A két főszereplő és a többi színész mind nagyon jó, de igazából csak Louise Bourgoinon múlt, hogy működik e. Az ő odaadó, újszerű és kliséket kerülő játéka több, mint jó, az év egyik legfontosabb filmjéhez tett hozzá egy Oscar adagnyit. Hírverést, publikációkat érdemelt volna.   8/10

Megjegyzések