Spring

Újjászületés
Justin Benson, Aaron Moorhead (2014)

Egész nyilvánvaló párhuzamot lehet vonni az Afflicteddel és barátaival. Úgy látszik ez most már tényleg egy új filmes irányvonalnak tekinthető. Kevés pénzből, határozott vizuális koncepcióval, modern zenével, fiatal szereplőkkel, nemzetközi, de legfőképp öreg, európai helyszíneken, hétköznapi környezetbe átültetni a vámpír meg egyéb metamorfózis és természetfeletti történeteket, esetleg kombinálni az új sci-fi vonallal. Olyan szinten értem mindezt, hogy gyanítom ezeknek ugyanúgy meglesz a rajongótábora, mint most a gialloknak vagy a klasszikus amerikai horroroknak. (Neve még nincs ennek a stílus irányzatnak, legalábbis én még nem olvastam róla.)
OK, a haladás nem áll meg, mindig jön valami új, de ennek most akkor örülni kell vagy nem? Szerintem igen. Eddig legalábbis egész jól működnek. Kérdés, hogy mikor jön valami nagy dobás vagy egy olyan rendező aki többször is be tud találni és hírverést csinálni neki. Mikor kerülnek be a multipexekbe? Ez itt a kérdés. Megjegyezném, egyáltalán nem biztos, hogy bekövetkezik a pozitív fordulat. Lehet, hogy érdeklődés hiányában elhal ez a fajta lelkesedés.


Konkrétan ez a film sajnos nem egyértelműen jó, pedig szépen indul. Egész ügyesen fel lett építve a főszereplő karaktere és az említett zene-fényképezés kettős - mint célzottan fontosnak szánt hangulatkeltő eszközök - is tetszetősek. De az egész átváltozás dolog, ami lényegében a történet veleje, olyan furcsán hat. Indokolatlanul. Olyan szépen haladt előtte a drámai történet, az ismerkedés és az induló szerelem, hogy egyszerűen nem tűnik helyén valónak elrontani ilyen irreális zagyvasággal. Bele is bonyolódnak a tudományos magyarázatába, ami aztán végképp felesleges és sajnos emiatt a romantikus szál is háttérbe szorul. Így végül se "szerelmes" filmnek nem megy el, se eredeti célját nem tudja betölteni. Kár érte.   5/10

Megjegyzések