Hellraiser

Kísértetház
Clive Barker (1987)

Eddig ez azért maradt ki, mert annak a tipikus gány 80-as évek horrornak nézett ki, amiben maximum pár ijesztés van és béna maszkos figurák meg gyenge dramaturgia, némi fantáziával leöntve. Ehhez képest ebből a felsorolásból majdnem mind igaz, mégis olyan élményt nyújt, amivel idáig nem találkoztam.


Az ijesztés mint hatáselem, gyakorlatilag kiesik, helyette viszont alaposan kidolgozott suspense az alap. In medias res, rövid bevezetés után, egyből bele a lecsóba. Beszédes képekkel ábrázolva kapunk meg gyakorlatilag minden információt, ami egy elég merész vállalkozás, viszont meglepően jól működik. A látomásképekkel való mesélés vagy szappanopera jelleget szokott ölteni, a Cenobite-ok, illetve az alvilág vizualitásánál pedig olcsóságérzetnek kellene kinyírnia az élményt. És valamilyen szinten ezek a hatások tényleg jelen is vannak, de maguk az érzelmek vannak annyira hitelesek és megalapozottak, hogy ezen felül lehessen kerekedni. Más értelmet nyer azzal, hogy nem magyaráz agyon semmit, hanem csak legeltetnünk kell a szemünket és megkapunk mindent. Összességében az élmény inkább érdekes betekintést jelent, közepes mértékben borult elmék vágyaiba és gondolataiba.

Ami miatt nagyszerűvé mégsem válik, az a borzalmas színészi játék. A Juliát alakító Clare Higgins az egyedüli, akiben izgalom lakozik. Igazából csak az ő karaktere van rendesen kifejtve is, szóval ez nem csoda. Az ő 80-as évek feje ellenére mégis vonzó külseje és a piszkos, bűnös gondolatai már magában tartogatnak annyi izgalmat, hogy felkeltse az érdeklődést. Ahley Laurence (Kirsty) az elfogadható szint alatt, a többiek meg csak simán semmilyenek.


Engem, bevallom, eléggé meglepett a film, mivel nem számítottam jó élményre. Majd 30 év távlatából a kreálmányok se tűnnek bénának, ugyanakkor maga a film technikai megvalósítása (főleg a vágás) és a mára ódivatú, retro hatást keltő dramaturgia azért ront némileg az élményen. Kedvenc nem lesz, de egész egyedi élmény és általa kíváncsi lettem Barker többi munkájára.   7/10

Megjegyzések