Zootopia

Zootropolis - Állati nagy balhé
Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush (2016)

Elsőre ez a film sem tűnt valami szimpatikusnak (dízni-blablabla) és nem is akartam megnézni. A sok pozitív visszajelzés és a lajhárok jelenléte azonban meggyőzött. Nem hiába! Utóbbiak újfent igazolták, hogy kimeríthetetlen humorforrást jelentenek, és az egész film legmulatságosabb jeleneteit szolgáltatják. De egyébként is kifejezetten vicces, viszont ennél sokkal komolyabb érvek is szólnak a megnézése mellett.

9 kreditált íróval és 3 rendezővel azon kivétel, mely megerősíti a szabályt, hogy a nagy produkciós cégek által gyártott, erősen kontroll alatt tartott termékek működésképtelenek. Vagyis működni éppen működgethetnek (lásd Marvel filmek), de az élet, a glitch, ami a valóságosságát, a velejét, az értelmét jelentené az elkészültüknek, az mindig hiányzik ezekből a filmekből. A Zootopia ezen várakozásoknak megfelelően egy rettentő gonddal megmunkált szuperprodukció. Ennek megfelelően varázslatosan rajzolt és animált, de ezúttal maga a történet is hajszálpontosan időzített, körültekintően kidolgozott, finoman ívelt cselekményvezetésű. Mondhatnánk, minden tekintetben grammra kimért, ami egy kicsit túlságosan is tökéletessé teszi és ez bizony már zavaró. Sterillé teszi ez a túlzott odafigyelés, de a témájának aktualitása, az elérni kívánt cél és a megcélzott csoport miatt ezek a hibák abszolút megbocsáthatók. Mindenképpen ajánlott.   7/10


Kötözködésmentes, tényleges negatívumként az irritáló Shakira zenét és a szerzett zene jellegtelenségét lehet még felhozni.

Megjegyzések